10 березня, 2022

Потрібні клюби свідомих українців

Книжки Галини Могильницької, які американська і канадська діяспори, спромоглися надрукувати і з допомогою Марії Овдієгко розповсюдити, зробили свою роботу. Церква Київського патріярхату збільшилась на декілька тисяч громад, а російська церква поменшала в Україні. А головне, значна кількість українців зрозуміли, хто вони є. З допомогою Президента Петра Порошенка і добрим наставлениям Вселенського патріярха Варфо­ломія більша частина православних церков в Україні об’єдналась в єдину Православну Церкву України. Тож через цей крок, Вселенський патріярх визнав її Томосом.

Недавно я розмовляв з Марією Овдієнко і Галиною Могиль­ницькою. М. Овдієнко дуже хворіє, а Г. Могильницька пішла на пенсію на 82-му році життя. З її розмови зовсім не виглядає, щоб вона сповільнила свою діяльність, а навпаки, вона втримує широкий зв’язок з університетською елітою та продовжує просвітницьку активність. А ще, як я бачу, вона повністю увела свою доньку, Ярославу Різникову і свого зятя Олексу Різникова, у цю дуже важливу просвітницьку ділянку праці.

Заходами Г. Могильницької розпочався випуск серії „Патріот“ з 4-ох книжок. Перша з них має назву „Відкрий для себе Україну“. Ця серія адресована молоді, яка в недалекому майбутньому має перебрати управління державою. Г. Могиль­ницька підібрала для цієї серії дописи справді добрих фахівців. Ці книжки мають дати розуміння про державу тим, хто візьмуться нею управляти. Хочу ще додати, що держава погодилась спонзорувати випуск цієї серії, але після перших двох книжок відмовилась бо  немає грошей.

А як може діяспора допомогти у читанні цих книжок? Потрібно, щоб члени діяспори, які мають родичів або добре знайомих по селах, містечках чи містах, звернулися до них про створення місцевого Клюбу свідомих українців. Було б бажаним, щоб такі клюби очолили молоді люди, але клюб має бути відкритий для всіх.Опікун з діяспори має придбати для клюбу щонайменше чотири збірки книжок із групи „Патріот“. А ще й підказати, щоб клюб знайшов приміщення для сходин, дискусій над прочитаними книжками та для рефератів.

Членом клюбу може стати кожен, хто прочитав першу книжку із серії „Патріот“. Повним членом з правом голосу стає той, хто прочитав дві або більше книжок.

Кожна область має створити осередок, який буде координувати зв’язок між клюбами области. Добре було б, щоб такі осередки очолили професори університетів і щоб члени осередків приготували загальний статут для клюбів.

Потрібно, щоб всі члени клюбу платили членські внески. Це має бути якась поміркована сума, але вона є дуже потрібна для утвердження членства і дає гроші на дрібні видатки. Гроші на проєкти клюбу здобувають члени іншими способами як концертами, продажем печива, мистецьких виробів  і т. п.

Важливо, щоб клюб показав себе, що він є частиною суспільства, а це може бути насадженням і доглядом квітників у видному місці, побудови майданчика для дітей  тощо. Також є важливим, щоб була поставлена табличка з написом, що це було влаштоване членами Клюбу свідомих українців.

Зв’язок між такими клюбами може стати потужною політичною силою. На місцевих виборах і виборах депутатів до Верховної Ради зв’язок між клюбами може допомогти з висуненням місцевих кандидатів. Депутати, діти яких ходять до школи в окрузі, де лікується його родина і сам депутат там працював, такий депутат є справжнім депутатом, він буде дбати про державу.

Діяспора, без питання, може стати рушієм творення таких клюбів. Заходами своїх родичів та знайомих можна створити такі клюби на місцях їхнього проживання, а потім вже із доброю реклямою і знанням поширювати їх по інших місцях. Це може стати успішним підходом до державного будівництва, якому діяспора спроможна допомогти і якого Україна дуже потребує.

Структура клюбів має бути створена на місці. Коли є 10 голосуючих членів в одній околиці, то вони обирають між собою голову, секретаря та скарбника клюбу. Більші клюби вибирають більше членів управління для своїх потреб. Діяспора займається лише допомоговою частиною, як оплата друку і доставки книжок певні організаційні витрати осередків. Дальший розвиток клюбів сам покаже дальшу дорогу розвитку.

Коментарі закриті.