17 листопада, 2022

Поразка Росії під Херсоном

Українські військові у звільненому Херсоні.

Відхід російських військ з Херсону на початку листопада під натиском ЗСУ є надзвичайною перемогою для України. Українські вояки здобули надзвичайну перемогу, коли єдиний обласний центр, який Росія захопила за вісім місяців війни під час повномаштабного вторгнення 24 лютого, повернувся під український прапор.

11 листопада ЗСУ зайшли до міста. У зв’язку масовим замінуваннями, які здійснив ворог у місті, українські військові бойові частини перші дні перебували на підступах до Херсону, а до міста зайшли спеціяльні підрозділи для розмінування та зачистки території міста від ворога.

Відхід з Херсону завдав значної репутаційної шкоди РФ – відведення військ з правобережної частини Херсонської области стало публічним визнанням військових труднощів, з якими зіткнулася путінська Росія. Під час панічного відходу російські війська зруйнували автомобільні та залізничні мости через Дніпро та позалишали для ЗСУ в якості військових трофеїв велику кількість військової техніки та боєприпасів.

За останній тиждень на півдні України українські війська звільнили 179 населених пунктів. Загальна площа деокупованих упродовж семи днів територій Миколаївської області та правобережжя Херсонщини складає понад 4.8 тис. квадратних кілометрів. У звільнених населених пунктах та на територіях Миколаїв­ської та Херсон­ської областей підрозділами Сил оборони проводяться стабілізаційні заходи, в тому числі розмінувальні. Ворог змушений був втікати на лівий берег Дніпра, де він тепер намагається облаштувати фортифікаційні споруди та веде обстріли позицій українських воїнів та прифронтових населених пунктів, продовжуючи завдавати ударів по критичній інфраструктурі, цивільних об’єктах і територіях тилових реґіонів.

Вражаючий успіх українських військовиків високо оцінили у світі. Так, на думку американського генерала, екскомандувача армією США у Европі Бена Годжеса, ЗСУ цілком можуть звільнити Мелітополь і Маріюполь ще до кінця цього року. А у 2023-му, на його думку, українська армія перейде до вирішального етапу війни – битви за український Крим.

Успішна Українська армія повернула Херсон без єдиного вбитого у вуличних боях солдата чи офіцера. Противника, по суті, змусили піти з цього досить великого міста, причому поспіхом відступаючого ворога досить сильно побили на переправах. Можна сказати, що це звільнення правого берега Херсонщини було майже ідеально проведеною військовою операцією ЗСУ під командуванням генерала Залужного. Важливо тепер досягти і в подальшому такого результату, як здобутого вже у ході цієї перемоги, коли протягом останніх місяців бойових дій було якнайменше вбито та покалічено українських солдатів і офіцерів.

Чого не можна сказати про втрати ворога – вони величезні! Російські війська частково розбиті, частково знищені, частково розпорошені, а над Херсоном майорить український прапор. Російським військам завдано величезної шкоди в техніці, в живій силі, але, найголовніше, у бойовому дусі. І тому через надламаний бойовий дух найближчим часом російські війська не зможуть функціонувати в нормальному режимі та не зможуть чинити повноцінного опору на всій довжині лінії фронту, а на Херсонсь­кому, чи точніше відтепер – Крим­ському напрямку, особливо!

Після втечі з правого на лівий берег російські окупанти зіткнулися з низкою проблем, головною з яких є проблема забезпечення підрозділів. Наразі на південному плацдармі сконцентровано близько 40 батальйонів російських окупаційних військ. Маса вражаюча, але при цьому дуже сумнівної якости, адже практично всі підрозділи не укомплектовані. І вже не в питаннях комплектації особовим складом через втрати, а критичного некомплекту з техніки, що була втрачена на правому березі Херсон­щини. Та й у самій Росії після Харків­ського бліцкриґу ЗСУ, а тепер ще й катастрофічною втратою плацдарму на правому березі Дніпра, більше у перемогу путінських військ в Україні вже ніхто не вірить. Навіть найзатятіші розуміють, що війна на виснаження проти всього західного світу для Росії добре завершитися не може. Військова поразка Росії спочатку на Харківщині, а нині під Херсоном найімовірніше призведе до розвалу путінського режиму в Росії, а можливо і кінцевого розвалу останньої імперії на Землі.

Коментарі закриті.