10 лютого, 2017

Пом’янули героїв Крут, похованих на Черкащині

Жалобна хода до кладовища. (Фото: Олександер Вівчарик)

СТАРОСІЛЛЯ, Черкаська область . – 29 січня на цвинтар села, що у Городищенському районі, прийшли місцеві жителі, а також активісти з Черкас і Сміли. На цьому цвинтарі поховані три невідомі юнаки, які разом з своїми побратимами зупинили на чотири дні більшовицьку московську орду біля невеликої станції Крути у січні 1918 року.

Завідувачка Музею історії села Галина Галенко розповіла, що після бою під Крутами до села кіньми заїхав нетутешній чоловік. Він віз трьох молодих парубків, вкритих смертельними ранами. Серед них був і його син. У Старосіллі юнаки померли. Місцева жителька Шарківна з тим чоловіком поховала безіменних героїв. Чоловік відразу поїхав. Так і залишилися полеглі в пам’яті місцевих жителів просто крутянцями. Кілька років тому з ініціятиви громадського об’єднання „Воля XXI” на могилах було встановлено великі хрести.

Громадянську Панахиду провів протоєрей місцевого храму Івана Предтечі Української православної церкви Київського Патріярхату Василь Плешинець. Присутні схилили у жалобі синьо-жовті прапори.

На панахиді була Людмила Удовик, якій доручила догляд за могилами крутянців Людмила Старіченко, яка доглядала за ними після Шарківни. Цього року на могили героїв прийшли десятки українців. Вони запалили поминальні свічки, помолилися за їхні душі.

„У цей день хочеться душею пригорнутися до тих, які жертвували собою у всі часи, – говорила письменниця, депутат обласної ради Валентина Коваленко. – Ми вшановуємо цих невідомих нам юнаків за їхню одержиму, жертовну боротьбу за незалежність України. І зараз Україна у вогні, бо, як і тоді, Російська імперія намагається задушити український патріотизм. І знову на війну першими пішли просто з Майдану наймолодші“.

Коментарі закриті.