15 липня, 2021

Помер меценат д-р Богдан Чепак

Св. п. д-р Богдан Чепак

Д-р Богдан Чепак 4 липня відійшов у засвіти після тривалої хвороби. Він був відданим прихильником Національного університету „Острозька академія“, який після його смерти отримає допомогу з фінансової спадщини.

Д-р Б. Чепак займався пластичною хірургією у клініці Клівленда при Університеті Кейс Вестерн Резерв та Лютеранському медичному центрі, спеціялізуючись на хірургії кисті. За свою понад 50-річну практику д-р Б. Чепак допоміг тисячам пацієнтів, здобувши на цьому шляху широке визнання. Він був особливо відданий українській громаді великого Клів­ленду, працюючи членом правління Українського музею-архіву, де здійснював дуже щедрі пожертви та ґранти впродовж багатьох років, які продовжаться й надалі згідно з його заповітом.

Д-р Б. Чепак присвятив багато часу на розбудову Української федеральної кредитної спілки „Самопоміч“ у Клівленді, в якій він протягом 39 років займав різні посади, зокрема віце-президента, президента та голови правління. Він також працював лідером в Національній асоціяції кредитних спілок України та понад 50 років активно співпрацював із Спілкою Української Молоді.

Б. Чепак народився в Україні 3 травня 1937 року в родині Миколи та Анни Чепак. 11 вересня 1949 року його сім’я поїхала до США, де вони оселились у Воррені, Огайо. У 1955 році Б. Чепак закінчив середню школу, а в 1959 році отримав ступінь бакалавра в галузі інженерних наук та біології в Янґставнському державному університеті. У 1970 році здобув ступінь в галузі медицини в Мюнхенському університеті Людві­ґа-Максиміліяна. Перебуваючи в Мюнхені, працював з провідними діячами української визвольної боротьби і був перекладачем для українських свідків на суді над Богданом Сташинським, який вбив Лева Ребета та Степана Бандеру, керівників ОУН.

„Завдяки допомозі доктора Богдана Чепака нам вдалося здійснити чимало проєктів. Дуже хотілося б, щоб такий приклад наслідували й інші меценати з України та з-за кордону, і розуміли, що Острозька академія — це справді центр освіти, культури та духовности. Студенти і професорсько-викладацький склад висловлюють щирі співчуття рідним і близьким покійного. Ми молимося за упокій душі Богдана Чепака, пам’ять про якого назавжди збережеться у наших серцях і буде вписана в новітню історію Острозької академії“, — зазначив ректор Острозь­кої академії, проф. Ігор Пасічник.

Коментарі закриті.