11 листопада, 2021

Помер видатний соціолог Валерій Хмелько

Св. п. Валерій Хмелько

Всесвітньо відомий соціолог Валерій Хмелько помер 31 жовтня на 82-му році життя. Проф. В. Хмель­ко був завідувачем катедри соціології Національного університету „Києво-Могилянська академія“, президентом і співзасновником Київ­ського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Академічна діяльність проф. В. Хмелька була зосереджена на взає­мозв’язку між особистістю та соціяльною структурою, а КМІС був надійною соціологічною інституцією з відмінною репутацією. КМІС запровадив та заохочував використання екзит-полів на українських виборах з перших років незалежности України.

Маючи дипломи фізики та філософії, В. Хмелько вивчав соціологію в докторантурі Київського національного університету ім. Тараса Шевчен­ка, зосереджуючись на методологічних проблемах соціологічних досліджень.

Дослідницькі зацікавлення про. В. Хмелька проблемами особистості та соціяльної структури за радянських часів вважалися контроверсійним. Однак після того, як в СРСР у 1988 році соціологію було узаконено як навчальну дисципліну, В. Хмелько відіграв важливу ролю у розвитку соціологічної науки в Україні. Він працював у широкому контексті, брав участь у міжнародних конференціях і симпозіюмах, зокрема тісно співпрацюючи з відомим американським соціологом Мелвіном Коном з Університету Джона Гопкінса в Балтіморі, США.

Партнерські стосунки В. Хмелька та Володимира Паніотто з проф. М. Коном призвели до революції в українській соціології. В наступні роки професори В. Хмелько і В. Паніотто включили в соціологічні опитування усталені західні процедури та стандарти, у 1992 році заснували КМІС у Національному університеті „Києво-Могилянська академія“. За високі стандарти цих опитувань, а також за впровадження фокус-груп, екзит-полу та українського програмного забезпечення для аналізи статистичних даних, КМІС отримав міжнародне визнання як провідної української соціологічної організації відповідного профілю.

Американський соціолог, проф. Уелдон Т. Джонсон, який також спів­працював із професорами В. Хмель­ком і В. Паніотто, сказав: „Неважко оцінити вплив Хмелька на українську соціологію, тому що він і Паніот­то буквально витягли соціологічні методи та процедури з радянської епохи, коли публічна думка була проіґнорована. За радянських часів, коли ЦК цікавився громадською думкою, якийсь партійний чиновник дзвонив до губернаторів області і запитував як громадяни ставляться до справ. На початку 1990-их в Українській академії наук це називали експертним методом. Хмелько все змінив“.

В’ячеслав Брюховецький, почесний президент Національного університету „Києво-Могилянська академія“, ініціятор її відродження, висловив співчуття: „Це велика втра­та для української науки. Валерій Хмелько був відомим академіком і науковим співробітником нашого університету та провідним інтелектуалом України. Він першим у 1991 році прийшов до мене з пропозицією створити нову катедру структурованих соціологічних досліджень. Це було перше таке відділення у пострадянському світі. З Володи­миром Паніотто вони були готові відбудовувати Академію. Вони вже мали міжнародне визнання у царині соціології. Як наслідок, вони принесли до Києво-Могилян­ської Академії маштаб міжнародного академічного визнання“.

 

Коментарі закриті.