22 вересня, 2017

Полтавці поїхали до Польщі

12 вересня до Полтави від організаторів Міжнародного яґелонського ярмарку, який щорічно відбувається в Любліні за сприянням Міністерства культури Польщі, надійшов лист зі словами глибокої подяки й щирого визнання плідної співпраці з майстрами народного мистецтва Полтавщини. Цього разу ярмарок відбувся 12-15 серпня.

Україну з Польщею єднає широка культурна співпраця‚ тому народні майстри Полтавщини вирішили приєднатися до державних святкувань у Варшаві й Кракові. Члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України‚ викладачі вищих шкіл й студенти, науковці й громадські діячі, публіцисти й музиканти, підприємці й учні замовили автоус і побували на землі сусідньої держави.

Полтавську делеґацію мистців з 40 осіб очолила відома майстриня Алла Маркар’ян. Люблінський мистецький форум за рівнем проведення посідає чільне місце серед світових ярмарків і полтавці гідно представили надбання української культурної спадщини. Разом з ними були мистці з Києва‚ Дніпра, Миколаєва й Харкова.

Були представлені вироби полтавців – вишивальниці Надії Вакуленко з Решетилівки, майстрів вибійки А. й Володимира Маркар’янів, кераміста Дмитра Громового з Опішного, майстрині малярства на склі Наталі Дігтяр, витинанкара Дмитра Короля з Кременчука, гончарів Вячеслава Одарченка, Дмитра Білоконя, Яни Варвинської‚ Валентини Лобойченко‚ Олександра та Анатолія Шкурпелів‚ майстра художнього різьблення по дереву та вишивки Олександра Вакуленка з Решетилівки, майстрині з лозоплетіння та плетіння з кори Катерини Федоренко, лялькарок Н. Вакуленко, А. Маркар’ян, К. Федоренко й Н. Дігтяр.

Були й кияни – писанкарки Тетяна Влененко й Любов Ктіторова (декоративний розпис), майстриня традиційних жіночих прикрас Надія Кириченко, писанкари подружжя Любов й Микола Гончаруки‚ з міста Дніпра – Наталя Лавринець (вибійка, витинанка, писанка) й лялькарка Валентина Передерій, Ірина Пяшенцева (писанкарство, пряники) та писанкарка Анна Поджаренко.

Ми побачили мурований замок ХІІІ ст. й фрески в Свято-Троїцькій каплиці 1418 року, костели, церкви, палаци й кам’яниці Любліна – середньовічні сторінки історії міста. Полтавці завітали до Кракова‚ де святкували День Війська Польського на вшанування пам’яті про переможну Варшавську битву в роки польсько-більшовицької війни 1920 року, коли в польській армії проти більшовизму воювала також Армії Української Народної Республіки.

Полтава

Коментарі закриті.