27 травня, 2021

Повітряне піратство Лукашенка

Літак „Ryanair“ у Мінську. (Фото: Радіо Свобода)

Захоплення цивільного літака
23 травня на летовищі Мінська вимушено приземлився літак компанії „Ryanair“, що летів рейсом Атени-Вільнюс. Авіодиспетчер Білорусі поінформував екіпаж про загрозу безпеці на борту й вимагав сісти в Мінську. За наказом Олександра Лукашенка підняли в небо військовий винищувач МіГ-29 для супроводу літака.
Екіпаж пасажирського лайнера розвернувся після отримання від білоруського винищувача повідомлення, що в разі непокори той відкриє вогонь до виходу пасажирського літака з повітряного простору Білорусі.

Літак був поблизу кордону з Литвою, однак його змусили повертати до Мінська, де білоруські силовики затримали засновника каналу „Nexta“ Романа Протасевича та його дівчину, що, ймовірно, і було головною метою білоруської влади.
У Мінську всіх пасажирів перевірили і заарештували Р. Протасевича, який летів цим рейсом, та його подругу Софію Сапегу. Огляд літака нічого не виявив і після восьми годин затримки йому дозволили вилетіти.

Очільниця білоруської опозиції Світлана Тиха­новська заявила, що це була операція спеціяльних служб з захоплення літака заради того, щоб затримати журналіста Р. Протасевича.

Схема лету літака до Вільнюса і його перехоплення. (Фото: Flight radar)

Минулого тижня було забльоковано сайт найбільшого незалежного засобу масової інформації Білорусі „Tut.by“. 27 працівників засобів масової інформації зараз перебувають за ґратами, де або чекають суду, або відбувають покарання.

Влада Литви офіційно заявила про викрадення журналіста і звернулась до країн ЕС з пропозицією заборонити лети над Білоруссю та позбавити її членства в Міжнародній організації цивільної авіяції.

Президентка Еврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала ситуацію з літаком „Ryanair“ викраденням, яке має бути покаране санкціями.

Вона заявила, що Р. Протасевича мають звільнити негайно.

Рішучу заяву оприлюднив Гене­ральний секретар НАТО Єнс Стол­тенберґ. „Ситуація абсолютно недопустима“, – написав керівник европейської дипломатії Жозеп Боррель, який вимагав звільнити всіх пасажирів.

Занепокоєння через цю ситуацію висловило Міністерство закордонних справ України.

Міжнародна організація цивільної авіяції заявила про можливе порушення Білоруссю Чиказької конвенції щодо реґулювання перельотів.

Експерти вважають, що білоруський МіГ-29 змусив літак повернути до Мінська перед самим литовським кордоном, а це створило загрозу для всього літака.
Літаки деяких авіокомпаній почали оминати Білорусь на своїх маршрутах.

Хто такий Роман Протасевич?
Р. Протасевичу 26 років. Він народився у Мінську в сім’ї військового. Його батько Дмитро Протасевич багато років працював у Військовій академії Білорусі, але звільнився зі служби до початку протестів у Білорусі, в 2019 році. О. Лукашенко позбавив його всіх військових звань.

Р. Протасевич вивіз батьків у Польщу.

Затримання Романа Протасевича під час опозиційних акцій в Білорусі. (Архівне фото 2017 року)

Сам Р. Протасевич навчався на журналіста у Білоруському державному університеті, з якого його звільнили. Ходив на протести проти режиму О. Лукашенка. Кілька разів його затримували силовики як учасника акцій чи адміністратора опозиційних сторінок в соціяльних мережах. Як журналіст бував у зоні бойових дій на Донбасі, а перед цим на Майдані в Києві, де, за його словами, „Беркут“.

Канал „Нехта“, у перекладі з білоруської мови „Хтось“, вважають одним з локомотивів протестів проти сумнівної перемоги О. Лукашенка на виборах у Білорусі влітку 2020 року. В Польщі він отримав статус політичного біженця й виконував функції головного редактора „NEXTA Live“.

У Білорусі на нього відкрили до шести кримінальних справ, сумарним терміном ув’язнення до 25 років.

Шевченко дякував Лукашенкові
Фракція партії „Слуга народу“ більшістю голосів вирішила виключити депутата Євгенія Шевченка, який у квітні зустрічався з О. Лукашенком.

Останньою краплею для вигнання стали повідомлення у соціяльних мережах, в яких депутат фактично похвалив О. Лукашенка за силове приземлення літака „Ryanair“ та затри­мання опозиціонера Р. Протасе­вича.

Незабаром документи передадуть керівництву Верховної Ради для оголошення в залі. Саме після цієї дії Є. Шевченко офіційно перестане бути членом фракції.

Україна не визнає О. Лукашенка, який проголосив себе переможцем виборів, легітимним президентом Білорусі. Контакти на державному рівні між країнами припинені.

23 травня на своєму телеграм-каналі Є. Шевченко написав про те, що у Мінську затримали засновника каналу „Nexta“. „Ось це державність!“ – прокоментував він ситуацію і поширив допис каналу Карнаухова, в якому йшлося, що затримання Р. Протасевича – це „блискуча, красива, складна операція, яка продовжує найкращі традиції оперативного мистецтва радянського КДБ“. А потім у своєму Фейсбуці ще раз похвалив О. Лукашенка.

Є. Шевченко 20 квітня самовільно літав до Мінська на зустріч із самопроголошеним президентом. Він заявив, що це для нього велика честь, і більше третини українців хотіли б бачити О. Лукашенка своїм президентом. Ще тоді фракція почала збір підписів для вигнання Є. Шевченка, а ситуацію з літаком у Мінську прискорила процес.

У керівництві „Слуги народу“ заявили, що візита Є. Шевченка є його особистою ініціятивою.

Натомість сам Є. Шевченко в етері телеканалу „Наш“ сказав, що не боїться можливого виключення з фракції за свій вчинок. У 2019 він брав участь у пропаґандистській програмі на російському „Первом канале“ і розповідав про те, що в неможливості припинити конфлікт на Донбасі „винні українські націоналісти“.

 

Коментарі закриті.