16 грудня, 2022

Письменники Черкащини відзначили ювілей організації

Учасниця створення організації письменників Черкащини в 1972 році Наталія Віргуш. Поруч неї зліва – народний депутат України Віталій Войцехівський, справа – колишній політ­в’язень, заступник голови обласної ради Роман Сущенко.

ЧЕРКАСИ. – 22 листопада в приміщенні обласної бібліотеки ім. Тараса Шевченка відбулося урочисте відзначення 50-річчя обласної організації Національної спілки письменників України (НСПУ).

Провели урочисту зустріч письменників Чер­ка­щини Володимир Поліщук і Валентина Кова­лен­ко. (Фото: Олександр Вівчарик)

50 років тому для того, щоби створити організацію, довелося залучити до її лав Івана Ле (Івана Мойсю) з Києва. Адже на Черкащині було лише дев’ять мистців слова, а потрібно було десять. Тож обласканий радянською владою письменник, який був родом з Черкащини, виписався Київської письменницької організації і записався в Черкаську. З тої першої когорти в живих залишилася лише поетка Наталія Віргуш, котра була присутня і на цьому ювілейному заході. Наразі організація налічує 47 членів, а всього, від початку створення, в її лавах перебувало 82 письменника.

Сьогодні головою обласної письменницької організації є Володимир Поліщук – український літературознавець, критик, доктор філологічних наук, професор, завідувач катедри української літератури і компаративістики Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельниць­кого. Він і головував на урочистостях, а помічницею йому була талановита поетка і прозаїк, керівниця Канів­ського музею Тараса Шевченка Валентина Коваленко. В лавах організації були Федір Моргун, Петро Линовицький, Василь Захар­ченко, Микола Негода, Сергій Носань, Майя Фролова, Григорій Білоус, Ляля Рубан. Серед нинішніх її активних і авторитетних учасників вирізняється своєю громадянською позицією відома поетка Людмила Тараненко.

Присутніх вітає заслужена артист­ка України Наталка Мамалига.

1995 року, коли Василь Захарченко став лавреатом Національної премії України ім. Тарасі Шевченка до обласної організації посмертно прийняли Андрія Химка (Хименка) – поета і письменника, багатолітнього політ­в’язня сталінських концтаборів. Не оминула доля політв’язня і самого Захарченка, якого ще 1973 року Черкаським обласним судом засудили на п’яти років суворого режиму за так звану антирадянську діяльність.

Захід розпочався виконанням гимну українських націоналістів „Зро­дились ми великої години“. Його виконала під власний акомпаньямент на роялі відома композиторка і поетка з Кам’янки Таміла Чупак.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вручив відзнаки членам обласної організації, а В. Поліщука нагородив медалею „За сумлінну працю“ за активну державницьку позицію, популяризацію української мови та літератури, збагачення культурно-духовного простору міста.

Привітав присутніх також заступник голови обласної ради Роман Сущенко, звернувся до письменників з подякою за невтомну працю і народний депутат України Віталій Войцехівський. Натомість поети і прозаїки дарували присутнім свої твори в авторському читанні.

Коментарі закриті.