17 листопада, 2022

Папа Франциск призначив Владику Андрія Рабія єпископом-помічником Вінніпезької Архиєпархії

Владика Андрій Рабій

ВАТИКАН – 10 листопада Папа Фран­циск призначив єпископа-помічника Філядельфійської Архи­єпархії Андрія Рабія єпископом-помічником Вінніпезької Архиєпархії в Канаді.

Владика Андрій протягом багатьох років віддано працював у різних куточках Філядельфійської Архи­єпар­хії, виконуючи різноманітні функції та служіння на парафіях і в канцелярії. Протягом останнього часу владика Андрій виконував служіння генерального вікарія, був членом колеґії архиєпархіяльних радників, і, враховуючи брак священиків в Архиєпархії, великодушно запропонував бути душпастирем двох парафій у шахтарському реґіоні штату Пенсильванія – Преображення Гос­поднього в Шамокіні та Непорочного Зачаття в Меріон-Гайтс.

Владика Андрій народився 1975 року в Україні і там розпочав навчання в семінарії, проте майже все своє доросле життя провів у США, куди прибув на запрошення покійного Митрополита Степана Сулика, щоб продовжити навчання в Семінарії св. Йосафата та Католицькому університеті Америки у Вашінґтоні, де 1999 року закінчив курс філософії. Того ж року він розпочав богословські студії в Домініканському домі у Вашінґтоні та закінчив їх 2002 року зі ступенем маґістра богослов’я.

1999 року Митрополит Стефан Сулик висвятив його на диякона, а 2001 року Митрополит Стефан Соро­ка уділив священичі свячення. У 2002 році владика Андрій був призначений адміністратором парафії св. Архи­стратига Михаїла в Гілсборо, Ню-Джер­зі (2002-2005) та парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Ню-Брансвіку, Ню-Джерзі (2002-2003; 2004-2005). Протягом одного року (2003-2004) він також виконував обов’язки адміністратора парафії Непорочного Зачаття в Гілсайді, Ню-Джерзі.

2008 року він отримав ступінь ліценціята з канонічного права в Католицькому університеті Аме­рики, спеціялізуючись на канонічному праві східніх католицьких церков.

Понад 10 років (2008-2018) о. Рабій був адміністратором парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Редін­ґу, Пен­сильванія. З лютого 2013 року він також був відповідальним за місійну парафію св. Андрія Пер­во­званого в Ланкастері, Пенсильванія. У червні 2008 року він був призначений віце-канцлером Філядельфій­ської Архи­єпархії, а згодом обіймав різні адміністративні посади в канцелярії.

У 2017 році о. Андрія було призначено єпископом-помічником Філя­дельфійської Архиєпархії. Його єпископська хіротонія відбулася 3 вересня 2017 року в соборі св. Юра у Льво­ві, де молодим хлопцем він прислуговував у вівтарній дружині.

Основним святителем був Блаженні­ший Свято­слав, а співсвятителями – Митропо­лит Філядельфій­ський Сте­фан Соро­ка та єпископ Едмон­тон­ський Давид Мотюк.

Хіротонія владики Андрія відбулася в присутності та з молитвою всього Синоду УГКЦ та його родини, яка походить зі Львова.

Після відходу Митрополита Сте­фана Сороки на пенсію, з 16 квітня 2018 року до 4 червня 2019 року владика Андрій виконував обов’язки Апостольського адміністратора Філядельфійської Архиєпархії, згодом Генерального вікарія Архи­єпархії. Через нестачу священиків під час пандемії владика Андрій взяв на себе відповідальність за парафію св. Архистратига Михаїла в Дженкін­тавні, Пенсильванія, з 1 грудня 2020 року до 31 липня 2022 року.

Від імені духовенства, монашества та вірних Архиєпархії Митрополит Борис Ґудзяк висловив подяку владиці Андрію за роки молитви, провідництва, служіння та душпастирства, які він віддавав тисячам вірних.

Мар’яна Карапінка,
голова служби комунікації Філядельфійської Архиєпархії

Коментарі закриті.