5 травня, 2017

Папа застеріг світових провідників

Папа Римський Франциск через відео-запис звернувся до учасників відомої міжнародній конференції TED (Technology, Education, Design) у Ванкувері (Бритійська Колюмбія) з засторогою на адресу „могутніх“ світових провідників. Він ствердив, що люди з владою мають поводитися людяно‚ бо якщо ж ні‚ то „ваша влада зруйнує вас, а ви зруйнуєте інших“.

„Дозвольте мені сказати це голосно й чітко: чим більше у вас влади, тим більший вплив ваші дії матимуть на інших, і тим більше ви відповідальні чинити смиренно… Зрештою, ви завдаватимете шкоди собі та іншим навколо, якщо не пов’язуватиме свою владу з смиренням і делікатністю, – сказав Папа. – З іншого ж боку, через смирення і любов влада‚ навіть найвища і найсильніша‚ стає службою, силою добра“.

У своїй промові Папа Франциск розповів про власну історію переселення, а також переповів біблійну притчу про доброго самарянина.

„Перш за все, я був би радий, якби ця зустріч допомогла нам нагадати, що всі ми потребуємо одне одного, що жоден з нас – не острів, не автономне і незалежне „Я“, відділене від інших, і ми можемо збудувати майбутнє, лиш будучи разом, разом з усіма“ – підкреслив Папа.

За словами папи, „багато хто з нас може вірити, що щасливе майбутнє – це щось, чого неможливо досягти“. Такі занепокоєння слід сприймати дуже серйозно, але вони „не є непереможними: їх можна подолати, якщо не зачиняти свої двері від зовнішнього світу“, – загадав Папа і закликав до солідарности, підтримав творчість і закликав боротися з „культурою сміття“.

TED – це щорічна конференція, заснована у 1984 році у Кремнієвій долині, гасло якої – „Ідеї, варті поширення”. Серед її промовців були екс-президент США Біл Клінтон, науковець Ричард Докінз, засновник „Microsoft“ Біл Ґейтс та поп-зірка Боно. Виступи майже завжди обмежені 18 хвилинами, їх можна переглянути „онлайн“.

Діяпазон тем доповідей на TED дуже широкий – від технологій до стилю життя, від „науки щастя“ до того, „як визначити брехуна“. Потрапити на конференцію як промовець можна лише за запрошенням.

За словами міжнародного куратора TED Бруно Джіасані, організація виступу Папи Франциска зайняла понад рік дискусій і подорожей до Риму. За його словами, спочатку мало хто у Ватикані узагалі знав про TED.

 

Коментарі закриті.