19 серпня, 2021

Пам’ятки Голосієва

„Голосіївська пустинь“, імовірно кінець ХІХ ст.

КИЇВ. – Серед об’єктів культурної спадщини Києва виділяється Національний природний парк „Голосіївський“. Він має багатовікову історію. На його території знаходяться давньоруські поселення і городища, серед яких особливе місце посідають Китаївське городище та курганний могильник ІХ-ХІІІ ст. Вони є пам’яткою культури національного значення. За однією з версій тут могло стояти місто Пересічень, яке зникло після монголо-татарської навали.

До нашого часу чудово збереглися вали цього городища. Разом з посадом і могильником вони утворюють цілісний археологічний комплекс.

Поруч знаходиться територія Свято-Троїцького монастиря ХVІ-початку ХХ ст. Цей монастир отримав назву Київський Афон. Неподалік від Свято-Троїцького монастиря є стародавні печери. Біля входу до печер облаштовано невеликий майданчик, з якого відкривається чудова панорама монастиря і Голосіївського лісу.

Історія розвитку Голосієва тісно пов’язана з постаттю Митрополита Петра Могили, який у 1631 році заснував тут скит „Голосіївська пустинь“, яка згодом стала літньою резиденцією Київських митрополитів. У 1926 році більшовики закрили „Голосіївську пустинь“, зруйнували всі храми і будівлі, крім дому Київських митрополитів. Троє монахів-священослужителів були вбиті.

Найбільшого розвитку скит досяг у ХІХ ст.

Коментарі закриті.