2 грудня, 2022

Пам’ятаймо про Саакашвілі та Навального

Росія утримує в суворих умовах двох політичних в’язнів – грузинського та українського державного та політичного діяча, громадянина України Михайла Саакашвілі та радикального поборника режиму Путіна Олексія Навального.

М. Саакашвілі закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, з 2004 до 2013 року був Президентом Грузії.

2014 року в Грузії на нього було заведено кілька кримінальних справ. Політик перебрався в Україну, де став радником Президента Петра Порошенка, був призначений головою Одеської обласної державної адміністрації. Як учасник і лідер протестів проти політики Порошенка в Україні 26 липня 2017 року був позбавлений громадянства України, висланий з країни, жив на батьківщині дружини, в Нідерляндах. 28 травня 2019 року Президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство.

У 2021 році Саакашвілі повернувся до Грузії, де його заарештували і засудили до шести років позбавлення волі.

Політик влаштував голодування, внаслідок чого його здоров’я серйозно погіршилося. У травні 2022 року Саакашвілі перевели із в’язниці до клініки для обстеження. У колишнього президента діягностували 17 захворювань, восени до них додалися атрофія руки та отруєння ртуттю.

Саакашвілі могли отруїти. На це вказує аналіза медичного висновку щодо стану здоров’я політика, заявила глава неурядової організації „Емпатія“ Маріам Джишкаріані, яка проводила експертизу. Рівень ртуті в організмі Саакашвілі перевищує допустимі межі. 28 листопада у М. Саакашвілі виявили миш’як.

28 червня Парляментська асамблея Ради Европи зажадала негайного надання медичної допомоги Саакашвілі у спеціяльній інституції за кордоном.

17 серпня Саакашвілі написав листа з Грузії, де вказав, що хоче „безпосередньо брати участь у боротьбі“ за свободу України: „Я хочу свободи для України і хочу безпосередньо брати участь у боротьбі і впевнений, що українці своїх не кидають і будуть пам’ятати про мене“.

12 лютого Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження у грузинському ув’язненні. 14 січня в Україні було розпочато провадження за фактом вчинення злочину проти Саакашвілі.

Олексій Навальний відбуває дев’ятирічне ув’язнення у колонії суворого режиму. В останньому слові на суді він заявив, що наслідком вторгнення в Україну буде розвал Росії. За його словами, обов’язок кожної людини зараз – боротися з війною.

О. Навального реґулярно садять до карного ізолятора, а в листопаді перевели до приміщення камерного типу, де засуджених можуть утримувати в умовах одиночного ув’язнення.

20 серпня Европейський Союз закликав Росію виконати припис Европейського суду з прав людини та звільнити О. Навального.

У Евросоюзі також висловили жаль з приводу оголошення організації Навального та його реґіональних представництв „екстремістськими“, а також постійного переслідування та ув’язнення Навального і членів його команди.

Після вторгнення Росії в Україну Навальний закликав росіян виходити на протест: „Росія зараз може пишатися тими, хто перебуває у в’язниці через те, що сказав ні війні. Не станьмо нацією зляканих боягузів, які вдають, що не помічають аґресивної війни, розв’язаної нашим явно божевільним царьком проти України.

Путін – це не Росія. І якщо є щось у Росії зараз, чим можна пишатися найбільше, то це ті 6,835 осіб, які були затримані, бо – без жодного заклику – вийшли на вулиці з плякатами „ні – війні“.

Позиція обох політиків різниться. Саакашвілі виступає в обороні України, Навальний – проти війни. Але обидва виступають проти Путіна і тому заслуговують на всебічну українську підтримку.

Коментарі закриті.