16 червня, 2022

Оперативна інформація станом на 15 червня

За повідомленнями Радіо Свобода, Збройні сили України (ЗСУ) просуваються на Херсонському напрямку. 14 червня бої тривали біля села Томина Балка, де ворог зосередив кілька батарей реактивної артилерії. Херсонська міська рада 11 червня повідомила, що ЗСУ ведуть контрнаступальні дії в напрямку Киселівки, Солдатського та Олек­сандрівки. Селище Таврійське перебуває повністю під контролею України.

11 червня в оперативному командуванні „Пів­день“ повідомили, що російські військові намагаються втримати позиції в реґіоні та підтягнути резерви. Російська армія укріплює рубежі оборони, намагається захистити налагоджене окупантами постачання води з Херсонщини до окупованого Криму. Навколо Північно-Кримсь­кого каналу споруджені захисні залізобетонні конструкції, на під’їзних шляхах та біля мостів збільшена кількість блокпостів.

Подальше просування ЗСУ на півдні залежатиме від ситуації на сході України. Росія й досі має перевагу в авіяції та артилерії.

Без артилерії, яка виконує до 80 відс. завдань бойового враження та без прикриття з повітря говорити про наступальні дії не можна.

Зараз на лінії зіткнення – оперативна павза, крім боїв на Донецькому та Луганському напрямках. Супротивник підтягує резерви.

У випадку стримування сил російської армії на Донбасі ЗСУ зможуть продовжувати наступ на південному напрямку принаймні на двох напрямках.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк 13 червня заявив, що українській армії для досягнення паритету з Росією на фронті та перемоги у війні необхідні кілька тисяч одиниць важкої зброї й техніки.

Міністер оборони України Олексій Резніков заявив, що Україні конче потрібне важке озброєння і дуже швидко. Міністер О. Резніков, головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний та Посол США Бріджит Брінк 13 червня обговорили підготовку до наступної зустрічі у форматі „Рамштайн“, яка відбудеться 15 червня, та способи підтримки темпів постачання необхідної зброї в Україну. О. Резніков сподівається, що за підсумками нової зустрічі вдасться наростити постачання зброї для української армії, передусім важкого озброєння.

Російський опозиційний політик Генадій Гудков вважає, що „Росія буде намагатися закріпитися на окупованих територіях півдня України, які поєднані з Кримом“, і використовуватиме реґіон для тиску у переговорах.


За повідомленнями аґентства Укрінформ, проти України Росія використовує широкий спектр забороненої зброї, а також випробовує нові зразки озброєння.
Україна повернула тіла ще 64 полеглих захисників „Азовсталі“. Раніше відбулося два етапи обміну загиблими військовослужбовцями, Україна отримала 220 тіл. У Києві почалися заходи з ідентифікації загиблих.

У розмінуванні територій Україні допомагають 30 країн.

В Україні звільнили від призову учнів (тільки денної та дуальної форми навчання) і викладачів професійно-технічної освіти, дітям спростили виїзд за кордон на відпочинок і оздоровлення.

Під час воєнного стану групи дітей зможуть виїжджати без нотаріяльного засвідчення документів, а лише за наявності згоди Національної соціяльної сервісної служби.

На Чернігівщині монтують модуль­не містечко від Польщі, в якому зможуть розміститися 350 людей. Раніше подібне відкрили у Боро­дянці, Бучі та два подібних – у Львові.


Як повідомляє компанія теленовин ТСН, Україна очікує наприкінці червня – на початку липня постачання великих партій важкого озброєння. За словами військового експерта Олега Жданова, „США будуть основним донором постачання зброї, але, я так розумію, вони будуть просити допомоги і в інших країн. Ми очікуємо, що більше країн приєднаються до постачання нам зброї, і вони будуть надавати її Україні більш активно. Уповільнення залежить від того, що частина військової допомоги йде морським шляхом. У той час як авіяцією вже дійшли гаубиці М777“.


На харківському напрямку ворог захоплює населені пункти у „сірій зоні“ і потроху просувається вперед. І така ситуація триватиме доти, доки в Україну не надійде достатня кількість зброї від західних партнерів. Через новий наступ росіян на півночі Харківської області Харків знову опинився в зоні досяжності ствольної артилерії супротивника. Про це розповів радник голови Офісу Прези­дента України Олексій Арестович.


Нестача зброї не дає Україні паритетно воювати з Російською федерацією. Про це 15 червня заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр: „Україна дуже потребує зброї, тому що росіяни мають перевагу в озброєнні. І це саме та обставина, яка ускладнює ситуацію.

Наразі є проблема у швидкості надходження зброї від інших країн до України. Війна не терпить зволікань навіть в один день, – підкреслила Г. Маляр.

Коментарі закриті.