11 березня, 2021

Оголосили претендентів на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка

КИЇВ. – Міжнародний фонд Івана Франка оголосив претендентів на здобуття однойменної премії, якою відзначають науковців, чиї праці є вагомим внеском у розвиток соціяльно-гуманітарних дисциплін, мають міжнародне значення та ґрунтуються на засадах наукового осмислення історичних або сучасних процесів у культурі, політиці та суспільному житті України.

У 2021 році на здобуття Міжнародної премії ім. І. Франка було подано 26 наукових робіт з Австрії, Канади, США та України. Ініціяторами подання стали 11 закладів вищої освіти з Кембріджа, Дніп­ра, Дрогобича, Івано-Франківська, Києва, Меліто­поля, Луцька, Львова, Харкова; шість наукових установ та чотири лавреати премії попередніх років.

За перемогу змагатимуться вчені з Канади, Литви та України. В умовах російської аґресії до участи у конкурсі не допускалися наукові роботи, подані з Росії.
Монографії претендентів охоплюють 20 наукових дисциплін і написані двома мовами – українською та англійською.

Ім’я лавреата Міжнародної премії ім. І. Франка плянують оголосити наприкінці червня в Австрії (в Інституті славістики Віденського університету). Нагородження відбуватиметься на батьківщині І. Франка, у Дрогобичі, 27 серпня – у 165-ту річницю від дня його народження.

У 2016 році премію здобув Верховний Архи­єпископ-емерит Української Греко-Католицької церкви, кардинал Католицької церкви Любомир Гузар. У 2017 році лавреатами стали професор Віденського університету, президент Міжнарод­ної асоціяції україністів Міхаель Мозер та академік, почесний професор Львівського національного університету ім. І. Франка Олег Шаблій. У 2018 році перемогу здобула професорка Україн­ського Католицького Університету та Українсько­го Віль­ного Університету Ярослава Мельник та доцент катедри Східноевропейської історії Гель­сінк­ського університету Йоганнес Ремі. У 2019 році нагороду отримала докторка філології Мілян­ського університету Марія Ґрація Бартоліні. У 2020 році лавреатом став професор катедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. Володимира Коро­ленка Ігор Сердюк.

 

Коментарі закриті.