5 січня, 2023

Нова радість стала

У своєму святковому різдвяному посланні місцевий отець-парох, де я проживаю, підкреслив позитиви, починаючи з того, як ревно Папа Римський Франциск молиться за український народ у цей важкий час. Я подумав, що, звичайно, якщо це правда, то це має бути Різдво, і що послання пароха вимагає серйозної самоаналізи як з боку Папи, так і з боку мого самого.

І тому я самостійно розмірковую про позитивні моменти року, який був засадничо не добрим для мого українського народу. Якщо ми шукаємо співчуття, то це не був поганий рік. Україна була в усіх на думці. Правда краще, щоб не було потреби співчуття. Світова спільнота виявила більш ніж співчуття, вона дуже допомогла не лише словом, а й ділом.

Після нещодавнього виступу Президента України в Конґресі навіть лідер республіканців сенатор Мітч Макконнел наголосив, що війна в Україні є нашим пріоритетом номер один. Не будучи великим шанувальником сенатора з Кентакі, я почав сприймати Різдво як час для зцілення.

Тим не менш, дві двопартійні ілюзії високого рівня американської наївності про те, щоб дивитися глибоко в очі Путіну та вести з ним бізнес або перезавантажувати політику щодо Росії, оскільки Росія більше не є загрозою, розвіялися. Сьогодні Америка визнає, що Росія є найсерйознішою загрозою ґльобальному миру та безпеці. Божевільні виключені з цього розгляду.

І тому я продовжую без гіпербол. Попри великі людські втрати та фізичне знищення по всій Україні, на полі бою за 10 місяців вторгнення воно було переважно успішним. Коментарі про те, що це не було передбачено, свідчать про необізнаність щодо українського народу, його історії та характеру, а також про глибоке нерозуміння природи Російської імперії як Федерації, а не в’язниці з багатьма внутрішніми слабкостями.

Міти розвіяно. У військовому пляні Росія не є наддержавою. Це також не однорідний моноліт. Хоча Путін виправдовує свій образ чистого зла, він є продуктом Росії. Російська культура породила безліч Путінів, серед яких є придаток російських спецслужб, які маскуються під релігію. Навіть парадигма російської матері є представником зла, яка виховує своїх синів не лише вбивцями, а й винуватцями надзвичайної жорстокості.

Українська армія довела, що не лише готова до НАТО, але й придатна для виконання керівної ролі. Екст­ремізм в Україні дуже незначний, оскільки всі громадяни України мають рівні права та можливості не менше, ніж корінне населення.

Внутрішньо українці, і не лише етнічні українці, а й усі українські громадяни та українські громади в усьому світі, довели, що добре усвідомлюють як свою трагічну, так і героїчну спадщину.

Сила, набута внаслідок багатовікових спроб знищити нас, і наш історичний майже закорінений героїзм, спадщина наших героїчних попередників подолали будь-які фізичні та психологічні вади. Слава Україні і слава її героям стали гаслами української нації всюди. Зображення Володимира Зеленського у військовій формі підходить не лише для обкладинки Time як людини року, а й як плякат нащадка козацького братства, у жилах якого пульсує героїчна кров.

Українці та всі люди доброї волі мають моральне право чи навіть не надмірне сподівання, що Новий рік буде більш сприятливим і справедливішим. Це покладе край війні та стражданням українського цивільного населення, його дітей, а також військових. Різдво – час великої радості, народження Месії.

Нехай Месія допоможе відродити вільну і демократичну Україну з повністю відновленими кордонами, відновленим повним суверенітетом і здатністю відновити нашу інфраструктуру за відчутної допомоги спільноти націй, яка продовжить і активізує свої зусилля після війни з демонтажу Росії-імперії і звільнення всіх полонених, народів й окремих людей. Ось що для мене означає Різдво. Я не думаю, що я прошу занадто багато.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.