13 жовтня, 2017

На Ювілейну Міжкрайову Пластову Зустріч з’їхалось близько 700 пластунів з усього світу

Пластуни зібрані на урочистій зустрічі у відпочинковому парку Міттенвальду, де відкрито меморіял на згадку про переміщених осіб з часів Другої світової війни.

Ориґінальна афішa про Ювілейне Свято Весни 1947 року у Міттенвальді.

Ориґінальна афішa про Ювілейне Свято Весни 1947 року у Міттенвальді.

КЕНІҐСДОРФ, Німеччина. – Від 12 до 19 серпня 2017 року на оселі Jugendsiedlung Hochland поблизу села Кеніґсдорф у Німеччинi відбулась Ювілейна Міжкрайова Пластова Зустріч „Серед Лісу”, присвячена 70-літтю Свята Весни у Міттенвальді та 105-ій річниці заснування Пласту.

12 серпня відбулось урочисте відкриття зустрічі та дефіляда. Серед учасників ЮМПЗ були присутні пластуни, які у 1947 році брали участь у святкуванні Свята Весни, представники пластового проводу, духівники Української Греко-Католицької та Української Автокефальної Православної Церков, зокрема Владики Борис Ґудзяк та Петро Крик, представник Генерального Консульства України в Мюнхені Дмитро Шевченко та члени німецьких скавтських організацій. Почесні гості привітали усіх присутніх пластунів.

Програма свята була дуже насиченою цікавими заняттями: переправа на плотах – 14 кіломерів неймовірного „драйву” по річці „Inn“ через „Immster Schlucht”; мандрівка до підніжжя найвищої гори Німеччини, Цуґшпітце (Zugspitze), через так званий Печерний Каньйон (Höllentalklamm); екскурсія Мюнхеном; та великий тереновий змаг на території оселі.

Під час закриття Ювілейної Міжкрайoвої Пластової Зустрічі.  (Всі фото: Тарас Щепаняк і Андрій Зварич)

Під час закриття Ювілейної Міжкрайoвої Пластової Зустрічі. (Всі фото: Тарас Щепаняк і Андрій Зварич)

Окрім цього в часі ЮМПЗ відбулась міжкрайова екологічна виставка „Зелена Плянета”, виставка „Міттенвальд 1947”, міжкрайова ватра „Пласт in Concert”, VI Пластовий Конґрес та пластова вечірка з участю Kozak System.

Працювала пластова пошта – можна було надіслати листівку з ЮМПЗ в будь-яку точку світу з фірмовими марками та штампом пошти Німеччини.

Особливо зворушливим моментом була спільна мандрівка усіх учасників ЮМПЗ в місто Міттенвальд та на місце Свята Весни 1947. Урочиста зустріч відбулась у відпочинковому парку Міттенвальду, з участю посадника міста, всіх пластунів та гостей. Посадник Адольф Горнштайнер привітав пластунів і побажав надалі слідувати пластовому гаслу „Залишати світ трішки кращим після себе, ніж він був до того”.

Мартa Кузьмович, голова Головної Пластової Булави, на виставці „Міттенвальд 1947”, яку приготовив пластовий курінь „Ті, що греблі рвуть”.

Мартa Кузьмович, голова Головної Пластової Булави, на виставці „Міттенвальд 1947”, яку приготовив пластовий курінь „Ті, що греблі рвуть”.

В часі урочистого закриття у парку відкрили меморіял на згадку про переміщених осіб, котрі під час війни втратили свою батьківщину. Наймолодші учасники ЮМПЗ 2017 – новаки разом з учасниками Свята Весни 1947 року посадили дерево ґінкґо (ginkgo biloba). Обираючи це дерево, яке водночас є одним з найстаріших на плянеті, пластуни хотіли, щоб воно було символом миру, охорони довкілля, дружби та сили, завдяки якій пластуни рознесли пластову ідею по світу і привили її на різних територіях своїх поселень.

„Я дуже радий, що ми в Німеччині після 35 і 70 років знову могли привітати стільки пластунів зі всього світу! Нам було важне повернутися до Міттенвальду, бо це важливе місце в нашій історії. Мали щастя з погодою, Богу дякувати, бо в баварських Альпах і йнакше може бути. А так все успішно вийшло. Здається всі учасники задоволені. В таких чарівних горах просто легко захопитись…”, – сказав Борис Франкевич, комендант ЮМПЗ 2017.

Сеньйори, які були учасниками історичного пластового Святa Весни 70 років тому, на церемоніях у відпочинковому парку Міттенвальду.

Сеньйори, які були учасниками історичного пластового Святa Весни 70 років тому, на церемоніях у відпочинковому парку Міттенвальду.

Ювілейна Міжкрайова Пластова Зустріч – подія на яку щоп’ять років з’їждаються українські пластуни з усіх країв. З 5 до 7 липня 1947 року в Міттенвальді (Американська зона окупації Німеччини) з нагоди 35-річчя Пласту проведено Ювілейне Свято Весни. Після празького святкування 25-ліття Пласту, це було першим урочисто відзначеним ювілеєм.

На ЮМПЗ 2017 були представлені 13 країн: Австралія, Австрія, Бельгія, Велика Британія, Канада, Німеччина, Південно-Африканська Республіка, Польща, Словаччина, США, Україна, Франція та Швайцарія. На зустріч завітали представники понад 60 пластових станиць. Найстаршому учасникові/гостю зустрічі було 84 роки, а наймолодшому – 3.5 місяців.

Коментарі закриті.