3 червня, 2021

На честь Івана Дубинця

Саме тут навчався, а згодом й учителював Іван Дубинець – публіцист, представник української політичної еміґрації, автор книжки про антибільшовицьке повстання „Горить Мед­вин“ (Ню-Йорк, 1952), наполегливий дослідник Голодомору в Україні 1932-1933 років, чий архів про цю трагедію став основою англомовного видання „Біла книга про чорні справи Кремля“ (1955). На жаль, сам він загинув за загадкових і дотепер нез’ясованих обставин у Ню-Йорку 1954 року, але встиг залишити важливий архів матеріялів про Голодо­мор та інші злочини Кремля.

Не забули про свого великого земляка на Богуславщині – батьківщині Івана Дубинця. Зокрема в січні 2019 року розпочато освітню ініціятиву „Медвин. Повстання“, покликану зберігати пам’ять про медвинське антибільшовицьке повстання (1919-1922) на Київщині та збирати інформацію про нього. Відтоді учасники цієї ініціятиви провели низку важливих заходів. Один із них – літературний конкурс на кращий короткий прозовий твір українською мовою, де б згадувався Медвин або Мед­винське повстання. Перемож­цями першого такого літературного конкурсу ім. І. Дубинця стали Олена Скуловатова (Київ), Оксана Кар­пенко (Київська область), Анастасія Яки­менко (Грузія), а також Олек­сандр Морозюк з Волині.

Імена переможців 30 березня – у день народження Івана Дубинця – оголосила ініціяторка проведення конкурсу, філолог Марина Гогуля. За її словами, для участи в конкурсі свої літературні твори надіслали понад 40 авторів з майже всіх куточків України. Переможців відзначено преміями та бібліотечками.

Від імені Фундації ім. І. Багряного переможців та організаторів конкурсу привітав науковий співробітник Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Національної Академії Наук України Сергій Козак, який ознайомив присутніх (а також глядачів в онлайн-режимі) з архівними матеріялами про важливу ролю І. Дубинця у формуванні політичного обличчя української еміґрації після Другої світової війни, розповів про його участь у діяльності Добровіль­ного об’єднання бувших репресованих українців советами (ДОБРУС), яке він очолював у США, створення архіву матеріялів, присвячених проблематиці Голодомору в Україні 1932-33 років, співпрацю з Іваном Багряним, редакцією часопису „Українські вісті“ та іншими сторінками його життя.

Доктор Українського Вільного Університету Сергій Козак також наголосив, що чимало документів, які є важливим джерелом до вивчення публіцистичної спадщини І. Дубинця, міститься в матеріялах Української революційно-демократичної партії, які упорядкував і видав невтомний громадський діяч української діяспори Олексій Коно­вал, якого нещодавно уряд України нагородив медалею та Почесною грамотою.

Окрім місць, пов’язаних із життям і творчістю Івана Дубинця, учасники урочистостей з нагоди підбиття підсумків літературного конкурсу відвідали місце загибелі і вклонилися пам’яті тих медвинців, які полягли, захищаючи свою рідну землю від більшовицької навали. Медвинське антибільшовицьке повстання — збройний виступ прихильних до Української Народної Республіки мешканців Медвина та сусідніх сіл проти російської окупації та проти встановлення на їх теренах більшовицької влади. І про це у Медвині пам’ятають. А пам’ять – це зброя у боротьбі за Україну!

Коментарі закриті.