17 лютого, 2022

На ХХІV зимових Олімпійських іграх

Віцечемпіон Олімпійських ігор у лижній акробатиці Олександр Абра­менко. (Фото: НОК України)

На XXIV Зимовій Олімпіяді, що розпочалася у Пекіні 4 лютого, спортовці з 95 країн змагаються у 15 дисциплінах. Серед особливостей Олімпійських ігор-2022 не лише суворий карантин через COVID-19, а й нові види спорту, вимога про гендерну рівність та екологічність. Кількість жінок стала рекордною (квоту збільшили з 41 відс. до 45 відс.). 18 липня 2018 року Міжнародний олімпійський комітет додав сім нових дисциплін: жіночі одиночні змагання з бобслею, чоловічі та жіночі змагання з фристайлу в дисципліні біґ-ейр, змішана естафета у шорт-треку, змішані командні змагання з фристайлу в акробатиці, стрибках на лижах з трампліну та сновборд-кросі.

Україна випустила до Олімпіяди марку та конверт першогo дня.

В Іграх можуть брати участь лише вакциновані учасники. Збірна команда Росії знову виступає без національної символіки, прапорів та гимну через допінґовий скандал на Іграх у Сочі.

Панда на ім’я Бін Двень Двень – талісман Олім­пій­ських ігор-2022 і китайський ліхтарик Сюе Жунжун – талісман зимових Паралімпійських ігор-2022

Деякі країни оголосили, що їхні офіційні делеґації не будуть присутніми на змаганнях, назвавши це „дипломатичним“ бойкотом на виявлення незгоди з діями уряду КНР щодо національних меншин. До бойкоту Олімпіяди приєдналися США, Австралія, Велика Британія, Японія, Канада, Бельгія, Данія, Литва, Косово. У КНР дії США назвали „політичною провокацією“.

Глядачам заборонили підтримувати спортовців голосом, можна лише аплодувати.

До збірної України увійшло 45 спортовців – на 12 більше, ніж на минулій зимовій Олімпіяді-2018 у Пхенчхані. Вони змагаються у 12 із 15 видів спорту: біятлон, бобслей, фристайл, санний спорт, лижні перегони, фіґурне катання, гірськолижний спорт, шорт-трек, стрибки з трампліна, сновборд, скелетон, лижне двоборство.

 

Хроніка виступів українців

10 лютого

Українські саночники завершили свої виступи. Останнім турніром для представників цього виду спорту стала естафета. Команда України у складі Юліяни Туницької, Антона Дукача, Ігоря Стахіва та Андрія Лисецького посіла 11-те місце.

 

11 лютого

Завершили змагання скелетоністи, в яких Украї­ну представив Владислав Гераскевич. Він фінішував спортсмен на 18-ій позиції.

 

12 лютого

Розіграно комплект нагород особистого турніру серед чоловіків у стрибках з трампліну HS 140. Подолавши кваліфікаційний відбір, до першого кола фінальних змагань увійшли Віталій Каліні­ченко та Євген Марусяк, але набрані точки не дозволили їм пройти до групи, яка боротиметься за олімпійські медалі у цьому виді.

Біатлоністи розіграли медалі в спринтерській гонці. Серед українців 13-им фінішував Дмитро Підручний. Артем Прима показав 15-ий результат. Антон Дудченко та Богдан Цимбал посіли 60 та 65 місця.

 

13 лютого

Біятлонна програма продовжується гонками переслідування у жінок та чоловіків. Юлія Джима фінішувала 13-ою, Анастасія Меркушина показала 25-ий результат, Ірина Петренко – 55-та.

 

14 лютого

Український дует Олександра Назарова та Максим Нікітін виступили з довільною програмою, замкнувши 20-ку в змаганнях танцювальних пар з фіґурного катання. Для цього дуету це – друга Олімпіяда в їхній спортивній кар’єрі, й вперше вони виступили з довільним танцем.

За підсумками чотирьох заїздів  перша в історії України бобслеїстка на Олімпійських іграх Лідія Гунько замкнула чільну 20-ку з результатом 4:29.10.

У лижній акробатиці фристайлістки завершили друге коло кваліфікації, за підсумками якої розіграли останні шість путівок у фінал. Українка Ольга Полюк завершила боротьбу із 16-м результатом. Лідер української команди Анастасія Новосад перебуває на самоізоляції і на старт не вийшла.

 

15 лютого

Для українських вболівальників день розпочався з чоловічої естафети у біатлоні, в якій збірна у складі Богдана Цимбала, Артема Прими, Антона Дудченка та Дмитра Підручного посіла 9-те місце серед 21-ої команди-учасниці.

Представники лижного двоборства розіграли комплект нагород. Програма змагань складалася з стрибків з трампліна  та лижної гонки. За підсумками виступу на трампліні Дмитро Мазурчук був 33-им, а в лижній гонці на 10 кілометрів фінішував 32-им.

 

16 лютого

Фристайліст Олександр Абраменко став віцечемпіоном Олімпійських ігор у лижній акробатиці й приніс Україні срібну нагороду. Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка привітав спортовця та його наставника Енвера Аблаєва, фахівців збірної, національну Федерацію з прекрасним здобуттям, подякував за справжній бійцівський характер й привітав  усю країну з олімпійським звершенням.

У Національному гірськолижному центрі у Янцині гірськолижники розіграли комплект нагород у слаломі. Іван Ковбаснюк у підсумковому протоколі комбінації був 14-им, 32-ге місце показав у супергіганті та 33-тє у швидкісному спуску. Єдиною дисципліною, яка не підкорилася І. Ковбаснюкові, став слалом, де він не зумів фінішувати у першій спробі та вибув із боротьби.

Два комплекти нагород розіграли у лижних перегонах, а саме у командному спринті клясичним стилем серед жінок та чоловіків.

Участь у відбіркових гонках взяли й представники України – у жіночому півфіналі Юлія Кроль та Марина Анцибор, а у півфіналі серед чоловіків – Олексій Красовський та Руслан Перехода. За підсумками кваліфікації обидві українські команди прийшли до фінішу дев’ятими, тоді як до фіналу проходили чотири країни-учасниці з кращим результатом своїх півфінальних забігів, а також дві добирали за найшвидшим часом. У підсумку чоловіча команда посіла 17-те місце, жінки завершили змагання на 19-ій позиції.

Біатлоністки розіграли медалі в жіночій естафеті, де українська команда у складі Ірини Петренко, Юлії Джими, Анастасії Меркушиної, Олени Білосюк посіла високе 7-ме місце.

НОК України

Коментарі закриті.