28 липня, 2017

На Союзівці відбувся велелюдний Фестиваль української культури

Під час церемоній відкриття (зліва) Андрій Ґавданович, Святослава Качарай та Василь Попадюк виконують національні гимни Сполучених Штатів, Канади та України. Почесть дають Українські Американські Ветерани. Праворуч – ведуча Ліда Кульбіда. (Фото: Христя Сизоненко)

КЕРГОНКСОН, Ню-Йорк. – Тисячі людей, від Каліфорнії до України, зустрілися на 11-му Фестивалі української культури 14-16 липня у Центрі української спадщини на Союзівці. Найбільший український фестиваль у США організувала Українська Народна Фундація під патронатом Посольства України в США.

Цьогорічними спонзорами були Український Народний Союз, Міжнародні Авіолінії України, Федеральна кредитова кооператива Самопоміч Ню-Йорк та Федеральна кредитова спілка СУМА (Йонкерс‚ Ню-Йорк).

Фестиваль пропонував щось цікаве для людей різного віку, від сценічних видовищ з широким представленням різноманітних виконавців, фільмів, до ярмарку народних виробів з розмаїттям українських вишивок, музичних записів та творів мистецтва. Діяла альтанка з інформацією про діяльність та пропозиції УНСоюзу. Увечорі, в п’ятницю і суботу, біля „Веселки“ були забави з живою музикою.

На відкритій сцені амфітеатру та у „Веселці“ відбулися три великi концерти. На початку суботнього концерту була проведена церемонія відкриття. Державні прапори на сцену винесли Українські Американські Ветерани.

Гимни США, Канади та України виконали Святослава Качарай та Андрій Ґавданович, співаки з хору „Думка“‚ Ню-Йорк. Спів супроводжував Василь Попадюк на скрипці. Президент Української Народної Фундації Стефан Качарай привітав гостей фестивалю‚ зокрема Генерального консула України в Ню-Йорку Ігоря Сибігу з дружиною Наталією.

Василь Попадюк та Лідa Кульбіда, журналістка з Олбані, Ню-Йорк, провадили програму і представляли виконавців, у п’ятницю ведучим був Роман Василик.

Головні виконавці приїхали з України. В гурті „Піккардійська терція“ виступали Володимир Якимець – художнiй керiвник, Ярослав Нудик, Андрiй Капраль, Андрiй Шавала, Роман Турянин, Богдан Богач. У вересні гурт відзначатиме 25-річчя. Присутні співали разом з гуртом такі улюблені пісні, як „Старенький трамвай“, котрі повертали їх до заснування групи 25 років тому та до останнього виступу групи у США в 2004 році.

Рок-гурт „Козак Систем“ дав молодшому поколінню авдиторії смак року. У 2010 році цей гурт вже виступав на Союзівці як гурт „Гайдамаки“, що виник 1991 року під назвою „Актус“. В 2012 році „Гайдамаки“ пережили зміни, узяли назву „Козак Систем“ та продовжили працювати в добре знаному складі, а вокалістом оновленого гурту став Іван Леньо. Перший концерт відбувся в Тернополі 20 травня 2012 року і саме цю дату музиканти вважають днем народження колективу. Гурт відомий своїм українським патріотизмом. Його склад – Олександер Дем’яненко, Володимир Шерстюк, Сергій Борисенко і Сергій Соловій.

З України приїхала Оксана Муха. Корінна львів’янка О. Муха виконує українські авторські та народні пісні, сучасні та клясичні твори, виступала у 20 країнах Европи і Америки, має у доробку п’ять компакт-дисків. Вона виступала перед вояками на сході Донбасу, була переможницею пісенного конкурсу „Незабутня Квітка“.

Новим гостем з України був вокаліст Руслан, який записав альбом у 2016 році. Його пісні – це романтичні баляди про любов і втрачене кохання.

Хор „Думка“ під керівництвом Василя Гречинського захопив авдиторію багатим репертуаром українських пісень.

У концертах виступили відомі і шановані виконавці – жіночий вокальний ансамбль „Ланка Галичанка“ з Конектикату. Школа танцю ім. Роми Прийми-Богачевської (керівник Аня Богачевська-Лонкевич) показала улюблені танці „Привіт“, „Гопак“, „Вітерець“, „Галичанка“ та інші. Грав скрипаль-віртуоз В. Попадюк. Народний гурт „Удеч“ представляв Карпатський реґіон України. Дебютувала на сцені фестивалю Ганна Дацько, 19-річна співачка зі Львова, яка працює на Союзівці цього сезону.

Стефан Калька, танцівник з балетної компанії Сакраменто і засновник хореографічного проєкту „Столичний танець“‚ запропонував він’єтку „Картини Косенка“, надхнену музикою Віктора Косенка.

Вечірня ґала „Ретро Львів“ зібрала майже 160 осіб під наметом на львівському газоні. Це була благодійна акція для допомоги воякам в Україні.

Відбувся кінофестиваль в залі „Веселки“‚ де були показані фільми „Гіркі жнива“‚ „Музика виживання: історія українського хору бандуристів“ та „Фольк“. Кінофестиваль організувала Мая Лев.

Протягом дня гості брали участь в ряді майстерень і занять в „Українському селі“, де були представлені кераміка, писанкарство, та інші види народного мистецтва під проводом Галини Шепко. Інструктором співу була Лариса Чебеняк з вокальної групи „Голоси українського села“.

Гості також відвідали павільйон УНСоюзу‚ де мисткиня Атена Же розмальовувала личка для дітей та молоді. Також у павільйоні давали поради працівники Головної канцелярії УНСоюзу, був стенд з газетами „Український тижневик“ і „Свобода“‚ які можна було взяти з собою.

Було проведено змагання з швидкісного поїдання вареників‚ яке провів Алекс Ґутмахер. Переможцем став Юліян Романишин, 28 років, з Івано-Франківська, що проживає в Брукліні.

Скарбник Рома Лісович привітала гостей фестивалю й підкреслила ролю Української Народної Фундації як організатора фестивалю‚ який став джерелом фінансування для дальшого розвитку Союзівки.

Фестиваль став можливим завдяки багатьом добровольцям. Також значні зусилля зробили Нестор Паславський, Стефко Драбик‚ Андрій Стефанишин, Богдан і Богдана Пужики‚ Ґлорія Горбата та її сім’я, Таня Солтис, Мар’янка Гаврилюк, Андрій Раковський і Роман Гаврилюк. Українську кухню забезпечили Андрій Соневицький та його співробітники. На черзі – 12-ий Фестиваль української культури на Союзівці.

Переклад з англійської мови: Левко Хмельковський.

Коментарі закриті.