8 грудня, 2022

На службі в імперіялістів

Ще в середині ХІХ ст. Олександер Герцен висловив думку‚ котра й сьогод­ні є актуальною: російська демократія закінчується там, де починається укра­їнське питання. Так було в 1917 році, коли міністри петроградського Тимча­сового уряду обурились, дізнавшись про те, що до складу української автономії мають увійти також Харківська, Кате­ринославська, Херсонська й Таврійська губернії, як і окремі частини Грод­нен­ської, Воронезької, Курської, Бесараб­ської, Області Війська Донського, Кубань, Ставропілля й Чорноморщина.

Так було і в 1991-му, коли 27 серпня до Києва прибули нібито російські демократи Анатолій Собчак та Олек­сандер Руцькой з ультиматумом до влади щойно проголошеної незалежної України: якщо остання вийде зі складу СРСР, то вони заберуть в неї Крим і Донбас.

Як ведуть себе сучасні російські демо­крати в умовах аґресії їхньої держави проти України з 2014 року, бачить весь світ. За деякими винятками вони, насамперед творча інтеліґенція, підтримали так звану денацифікацію українців.

Цьому не треба дивуватися з огляду на те, що горбачовська перебудова збудила в багатьох з середовища російської інтеліґенції сподівання на такі зміни, коли їхня нація нарешті зможе по-справжньому леґітимізувати свої великодержавні амбіції, які забрали в царського самодержавства більшови­ки, підігнавши їх під свої ще маштабніші цілі всесвітньої комуни. І просувати цей наратив стали нібито демократи серед російських науковців, які одразу ж розробили тактику і стратегію щодо відновлення історичної пам’яті як для своєї нації, так і для інших, яких і не збиралися відпускати з більшовицької імперії.

Тоді стало модним виставляти на п’єдестал „русского міра“ його ревних творців, насамперед Денікіна, натомість провідників національно-визвольних рухів Москва продовжувала таврувати як „ворогів народу“. Особлива увага там зверталася на „білі плями“ українського минулого. Йдеться не лише про те, що й далі поширювалися напрацювання комуністичних ідеологів про нібито зраду українському народові гетьмана Івана Мазепи, „антисемітизм“ Симона Петлюри й надуману співпрацю Степана Бандери з гітлерівцями в роки Другої світової війни, коли він сидів у нацистському концтаборі.

Розуміючи, що проголошена глас­ність розкриє страхітливий злочин Голодомору в 1932–1933 роках щодо української нації, російські історики розпочали дозований випуск раніше таємних документів, які унеможливили б підтвердження її геноциду.

Щоправда, в Москві чомусь не зважили на те, що в українських архівах зберігаються первинні документи вказаного періоду, уважний аналіз яких дає можливість відвіяти „наукову“ полову російських авторів. Бо можна скажімо, галасувати про те, що нібито однаково голодували всі народи СРСР і при цьому не друкувати постанови ЦК ВКП (б) і Раднаркому СРСР від 22 січня 1933 року про заборону виїзду селянам УСРР і Північного Кавказу, насамперед Кубані, за хлібом до Росії й Білорусі. Але такий документ у копії знайшовся в таємному архіві ЦК КП(б)У.

При цьому важливо нагадати: коли в Казахстані одержали для відома цю московську постанову, то місцеве компартійне керівництво виступило з ініціятивою таким же чином покарати і голодних казахів. Але Сталін не тільки не підтримав її, а навпаки, розпоря­дився, аби всі навколишні регіони, зокрема російські, взяли за обов’язок прихистити сусідів-кочовиків. А от влада сусідніх з УСРР російських реґіо­нів тільки й рапортувала до Кремля про кількість вигнаних з її теренів голодних українців.

Можна скільки завгодно заявляти про те, що „російським історикам нема чого приховувати“ і не друкувати двох постанов ЦК ВКП (б) і Раднаркому СРСР від 14 і 15 грудня 1932 року про при­пинення українізації в зв’язку з неви­конанням непосильних планів хлібо­заготівель – спочатку на Північ­ному Кавказі, звинувачуючи в цьому „петлю­рів­ські елементи“, а потім і по всіх інших реґіонах поза межами УСРР.

Але ж в Архіві Президента Казахстану зберігається протокол засідання бюро крайкому ВКП(б) від 18 грудня 1932 року про розгляд московської поста­нови від 15 грудня, яким доручається низовим партійним комітетам взяти директиву центру до неухильного виконання. А в Державному архіві Актюбинської области переховується документ від 31 грудня 1932 року, де йдеться про здійснення необхідних заходів щодо кремлівських вказівок. А коли особистий секретар Сталіна Поскрьобишев поцікавився в квітні 1933 року, як виконується ця ухвала, то казахстанські власті доповіли про закриття українських шкіл, районних україномовних газет і двох українських педагогічних технікумів.

Звичайно, не могли московські історики оминути й проблему втрат у голодних 1932–1933 роках. Скажімо, матеріяли Всесоюзного перепису 1937 року, який був найближчим до 1933, були опубліковані лише в загальних показниках, без поділу на вікові групи, що унеможливлювало порівняльний аналіз до даних 1926 року. А в матерія­лах перепису 1939 року з’явилася ще одна „новація“, що аж ніяк не відповідає класичним вимогам щодо виокрем­лення кожної дитячої вікової групи – натомість об’єднали в одну показники про немовлят і наступних семи.

Вчинено це було для того, аби приховати катастрофічні втрати в першу чергу українських дітей у 1932–1933 роках, особливо немовлят. Тим паче, що з подачі ще існуючого тоді ЦК КПРС російські історики одразу ж розгорнули масову аґітаційну кампанію про „всесоюзний голод“, в якій трагедію українців порівняли з іншими народами СРСР, виділивши і квоту втрат по УСРР у 3.5 мільйона осіб.

Наші академічні демографи випад­ково визнали 700 тис. смертей немов­лят у 1932-1933 роках. А які втрати старших дітей, принаймні 2–11 років на той час? Це якраз ті, що в переписі 1939 року віднесені до десятирічної групи 20–29. Так от, офіційно радянський перепис включає сюди 5,999,857 осіб, але за документами їх після народжен­ня у відповідні роки рахувалося тільки… 5,699,607 – на 319,792 менше, ніж стало в 1939 році!

А якщо взяти до уваги природні втрати для цих вікових груп, то цифра мала б бути набагато нижчою останньої. То де взялися сотні тисяч осіб неві­домого походження, включно з цими 319,792?

До підрахунку наявних дітей станом на січень 1939 року виникає дуже багато питань. Скажімо, баланс заве­зених з поза меж України тільки до Харківської області за 1932–1938 роки перевищував кількість тих, хто виїхав туди ж, на 94,368 осіб. Наприклад, 1936 року в тодішній Харківщині осіло 28,582 завезених з РСФРР особи, серед яких було 15,200 дітей до 14 років включно. То ж чи можна погодитися з тим, що власне всі саме українські діти були переписані в січні 1939 року, а не заве­зені перед цим з теренів Росії й Білорусі, які вже вважалися мешканцями УРСР на той час.

Згідно зі статистичними докумен­тами, за 1935–1936 роки тільки на Харківщину з Росії разом із батьками прибули й залишилися 1,320 дітей 1933 року народження, 1,597 – 1932-го, 1,617 – 1931-го, 1,934 – 1930-го, 1,896 – 1929-го, 1,933 – 1928-го… А якщо взяти ще Наддніпрянщину, Донбас, інші реґіони УСРР? А хто порахував тих дітей, котрі прибули в 1933–1934 роках у вимерлі українські села на півдні й сході? Саме це дає підстави сумніватися у вірогід­ності даних перепису 1939 року, коли наших мертвих дітей замінили на завезених чужих.

Такі ж сумніви виникають і при аналізі десятирічної групи 30-39. До даних 1926 року тут дописано 264,499 осіб. Наступна – 40-49 – збільшилася на 165,059, 50–59 – на 106,060… Таке враження, що нібито з 1926 по 1939 рік зовсім не помирали в Україні при­родною смертю…

Як можна пояснити ці загадки? Крім відвертих приписок людности, аби приховати втрати 1932–1933 років, цілком леґітимно записали всіх тих, хто був завезений до УСРР після Голодо­мору в якості робочої сили з інших радянських республік на місце помер­лих українців. Тобто упорядники цього збірника свідомо спрямували майбутніх дослідників на хибний шлях пошуків замість того, аби надрукувати реальні документи про рух населення в 1930-их роках.

Ось чому важко погодитися з авто­ром вступної статті до збірника „Все­союзний перепис населення 1939 року‚ Головні підсумки“ Валентиною Жиромською про те, що в матеріялах цього перепису „закладені наукові критерії для об’єктивної характерис­тики населення з широкого спектру соціяльних і демографічних показників“. Тим паче, якщо взяти до уваги, що в 1992 році з Москви нас продовжують переконувати в тому, що населення УРСР в січні 1939 року нарахували в кількості 30,946,218 осіб. І це за умови, що документи таємного архіву ще від лютого 1939 року називають зовсім іншу цифру – 29.4 мільйона…

Зрештою, таким російським істо­рикам з числа їхніх сучасних демократів дивуватися не доводиться – вони на службі в своїх рідних імперіялістів, котрим і готують теоретичну та відповідну документальну бази для створення ілюзії про особливість московського історичного розвитку. Але біда в тому, що вказані вище наративи російської пропаґанди підхоплюють і окремі наші науковці, особливо з академічних інститутів, від них також чуємо про „всесоюзний голод“, про втрати в 3.5 мільйона осіб, бо це, мовляв, змусить інші держави світу визнати наш Голодомор гено­цидом тощо.

Коли ж автор цих рядків запитав одного з носіїв таких концепцій, дуже далекого від досліджень проблем Голодомору-геноциду, про те, чи голодували чукчі в ті роки, то носій зазначених наративів просто замовк. Не зміг він відповісти і на запитання, чи голодували грузини – земляки Сталіна, вірмени – земляки тодішнього наркома постачання СРСР Мікояна…

Володимир Сергійчук – завідувач катедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історич­них наук, професор.

Коментарі закриті.