21 квітня, 2017

Настав час очищення

У попередньому числі „Свобода“ повідомила‚ що 7 квітня Оболонський районний суд Києва засудив колишнього командира розформованого підрозділу „Торнадо“ Міністерства внутрішніх справ у Луганській області Руслана Онищенка та інших з цього підрозділу до позбавлення волі за створення злочинної організації, викрадення, ґвалтування і катування населення. Це був непростий процес: держава фактично визнала‚ що у складі добровольчих підрозділів на Донбасі опинилися особи з кримінальним минулим‚ схильні до злочинів. Настав час очищення.

„Торнадо“ – це була добровольча чота патрульної служби особливого призначення, створена у вересні 2014 року після розформування батальйону міліції особливого призначення „Шахтарськ“ за мародерство‚ який поділили на дві групи – „Свята Марія“ та „Торнадо“. Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки генерал Микола Маломуж заявив: Батальйон „Свята Марія“, який був створений Дмитром Корчинським, теж припинив своє існування. Чоту „Торнадо“ (170 вояків) очолив Р. Онищенко (перше прізвище Абальмаз)‚ який вже мав судимість – сім років за здобування грошей насильством.

Злочини окремих „добровольців“ викликали осуд з боку населення на адресу усього добровольчого руху. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос підкреслив:  „Трагічність ситуації полягає у незаконному позбавленні волі, знущанні над людьми і тортурами у вигляді сексуального насильства стосовно осіб чоловічої статі, створення за кримінальними канонами кругової поруки, яка полягала в тому, що всі ці люди повинні були здійснювати злочини в колективному вигляді. Все це записувалося на відео і так звана кругова порука на крові передбачала нерозголошення цих страшних злочинів“.

Претензії щодо іншого добровольчого батальйону „Айдар“ призвели до формуванння на його основі 24-го окремого штурмового батальйону Сухопутніх військ Збройних сил України. При цьому командування провело ретельний відбір військовослужбовців, які поповнили ряди новоствореного батальйону‚ тобто теж провело очищення від скомпроментованих „добровольців“.

Добровольчі батальйони виникли у квітні 2014 року‚ коли постала потреба протистояти російській аґресії. Вони не мали єдиної системи управління, а деякі з них відмовилися вступати до офіційних структур (наприклад батальйони „Правого сектору“ і „ОУН“). На Донбасі діють близько 30 добровольчих батальйонів. Вони стали символом героїзму, відваги та професіоналізму. Але були й винятки‚ що засвідчив київський суд. Настав час перетворення добровольчих батальйонів на реґулярне військо і очищення їх від приблуд.

Коментарі закриті.