4 серпня, 2022

Місток до серця читача

Омелян Лупул

Омелян Лупул. „Я птах неперелітний“. Чернівці. „Рута“. 2021. 462 стор.

Наприкінці минулого року у видавництві Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича „Рута“ вийшла книга „Я птах неперелітний“.  Її автор Омелян Лупул – відомий на Буковині письменник, редактор, автор поетичних і прозових творів, блискучий майстер ориґінальної восьмирядкової байки. 

Народився поет 1 серпня 1950 року в с. Раранчі, нині Рідківці,  Чернівецької области.

У ранньому дитинстві втратив батьків. Після закінчення середньої школи вступив на філологічний факультет Чернівецького державного університету, який закінчив в 1974 році. 

Учителював у школах Миколаєва та на Вінниччині, викладав рідну мову в педагогічному інституті в Миколаєві, а вже більше 20 років – редактор видавництва „Рута“.

У здобутку О. Лупула – 32 видання, а це – близько 4,000 поетичних і прозових творів і 1,500 байок.

О. Лупул – дипломант міжнародних  поетичних конкурсів у Міляні, нагороджений медалею міжнародного  конкурсу „Мир 2002“ (Італія). Вірші О. Лупула, перекладені італійською мовою І. Трушем, вийшли в Італії. Примірники книг О. Лупула є у фондах паризької бібліотеки Симона Петлюри. 

Нова книга Омеляна Лупула

У вступній статті „Аристократ слова“, якою відкривається книга, письменниця, літературний критик Аделя Григорук говорить: „Нове видання яскраво презентує ліричний доробок поета  від перших збірок „Скрижалі“ та „Оранта“ 1993  року й до „Святої землі“ 2016-го. Загалом, це – 30-літній  шлях непростого творчого самовиявлення та самовдосконалення, набуття майстерности й досвіду, який могли б узяти за взірець ті, хто шукають себе в художньому слові“.

Книга ошатно оформлена, якісно віддрукована. 

Видання вміщує 12 розділів. А. Григорук у своїй статті  глибоко й ґрунтовно проаналізувала всі розділи.

Нова книжка О. Лупула знайде дорогу до сердець читачів, заворожить чарівним звучанням українського слова, зображенням  чистих почуттів людей сприятиме формування естетичних смаків українського читача.

Коментарі закриті.