14 липня, 2022

Міжнародна конференція з питань відновлення України

ЛУҐАНО, Швайцарія. – 4-5 липня делеґація Світового конґресу Українців (СКУ) на чолі з Президентом Павлом Ґродом брала участь в Міжнародній конференції з питань відновлення України. До складу делеґації СКУ увійшли віце-президенти СКУ Андрій Футей та Олена Кошарна, виконавчий директор Соня Соутус та голова Комітету з прав людини Андрій Лушницький.

До конференції долучилися делеґації з 40 країн та 20 міжнародних організацій. Серед учасників – президенти, прем’єр-міністри, міністри закордонних справ, парляментарі та дипломати країн, які підтримують оборону та відновлення України. Крім того, були присутні представники Европей-ського союзу, Організації з безпеки та співробітництва в Европі, Европейського банку реконструкції та розвитку та інших міжнародних фінансових установ. Україну представляли Президент Володи-мир Зеленський (онлайн), Прем’єр-міністер Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністри закордонних справ, енерґетики, інфраструктури, екології, цифрової трансформації, розвитку громад і територій, а також численні парляментарі та представники громадських організацій.

У своїй вступній промові Президент В. Зеленський закликав країни та компанії підтримати Плян реконструкції уряду та сміливо долучатися до відбудови України. Він зосередився на відновленні зеленої економіки та місцевому економічному розвитку, що створить стабільні робочі місця та можливості для українців й усього світу. Відповідно до бачення В. Зеленського, Україна буде найбільш вільною країною в Европі, де світ захоче вести бізнес.

 Під час проведення конференції Міністерство цифрової трансформації України та СКУ підписали Меморандум про співпрацю з метою підтримки платформи для збору коштів UNITED24. Перший проєкт U24, який підтримає СКУ, – „Армія дронів“. Співпраця включатиме заохочення, спільний збір коштів з платформою СКУ UniteWithUkraine та закупівлю дронів, що допоможуть ЗСУ моніторити близько 2,470 кілометрів лінії фронту для захисту України.

Конференції, присвячені реформам в Україні (Ukraine Reform Conference), проводились щорічно з 2017 року в Лондоні (2017), Копенгаґені (2018), Торонто (2019) та Вільнюсі (2021). Цьогоріч особлива увага приділяється відновленню України після російського вторгнення. Зокрема, ключовій ролі громадянського суспільства та приватного сектору у відновленні України. Наступна конференція з питань відновлення України відбудеться у Великій Британії у в 2023 році.

 

Коментарі закриті.