10 листопада, 2017

Москва нарешті занервувала

Під приціл спесцлужб США потрапили закороднні рахунки і нерухомість російських багатіїв. Доля грошей і маєтків вирішиться у лютому 2018 року. Дуже можливо‚ що московська олігархія втратить неправедно нажите майно‚ котре досі‚ як здавалося високопоставленим злодіям‚ надійно сховане в закордоннних банках та офшорних юрисдикціях.

Все почалося з американського закону про нові санкції проти Росії‚ підписаного Президентом Дональдом Трампом 4 серпня цього року. Цей надважливий документ передбачає можливість фактичного конфіскування грошових російських ресурів‚ які у США викличуть сумніви. З цією метою кожного року секретар Департаменту фінансів США‚ за узгодженням з директором ЦРУ і державним секретарем‚ повинен буде надавати відповідним комітетам Конґресу розлогу доповідь про провідних політиків і олігархів Росії‚ їх особисті маєтки‚ джерела доходів‚ бізнес-інтереси‚ а також про бізнеси їхніх дружин‚ дітей і родичів.

Російська еліта панічно занервувала. Відкрита інформація про реальний стан речей у цьому напрямі для неї – гірше смерти.

Дана доповідь має бути оприлюднена наприкінці січня – на початку лютого 2018 року. Особливістю події буде та неприємна для росіян обставина‚ що будь-яка особа дістане вільний доступ до тієї доповіді і зможе довідатися все про активи‚ рахунки і підприємства осіб‚ перерахованих у звіті. Іншими словами‚ напередодні президентських виборів в Росії може вибухнути не одна інформаційна антипутінська бомба.

Згідно з недавно оприлюдненим звітом американського бюра економічних досліджень‚ росіяни переховують лише в офшорах понад 1 трлн. дол. Загалом на цих рахунках зберігаються фонди‚ що дорівнюють 75 відс. національного доходу всієї Росії.

Подібно до того‚ що на цей раз акулам великого російського капіталу не буде куди сховатися. Наймовірніший розвиток подій виглядає так: після оприлюднення доповіді закордонні активи російських чиновників і олігархів будуть‚ для початку‚ заморожені‚ відтак значну частину їх буде конфісковано – під тим приводом‚ що вони набуті у висліді незаконної або злочинної діяльности. Ось тоді‚ швидше за все‚ в Росії спалахнуть значні чвари і водночас – почнеться неабиякий тиск на Президента Володимира Путіна – він змушений буде відмовитися від крайнього безрозсудтва у зовнішнiй політиці‚ яким лякає світ сьогодні.

Коментарі закриті.