2 червня, 2017

Мистецька група „Яра” готує прем’єру

Співає Сергій Жадан. (Фото: Євген Малолєтка)

НЮ-ЙОРК. – Мистецька група „Яра” з Експериментального театру „La MaMa“ 9-25 червня покаже свою нову виставу „1917-2017: Тичина, Жадан і „Собаки“, створену на основі поезій Павла Тичини, Сергія Жадана та пісень рок-гурту „Собаки“. Ідею започаткувала і втілила в життя Вірляна Ткач. Актори „Яри“ гратимуть англійською мовою, а С. Жадан і „Собаки“ виступатимуть українською.

Вірші П. Тичини група перетворила у сцени, дію, музику та проєкції про те, як змінюється людина, коли суспільство навколо розпадається. В основу вистави лягла збірка П. Тичини „Замість сонетів та октав“ з 12 віршів, написаних протягом 1918-1920 років.

Цикл відкривається поезією „Уже світає“, що стає прологом для решти 11 віршів у прозі, кожен з яких складається з двох частин: одна лаконічно описує події, у той час як друга – антистрофа – пропонує інший погляд на ситуацію. Вірші стають дедалі похмурішими впродовж постійних змін влади в 1918-1920 роках.

С. Жадан, найбільш відомий сучасний український поет та письменник, вже 10 років співпрацює з гуртом „Собаки“, який теж виступатиме у виставі.

Робота над виставою почалася рік тому у Центрі Леся Курбаса у Києві з українськими акторами, що співпрацюють із Ярою. Це Лариса Руснак, Микола Шкарабан, Роберт Фельдман, Мальвіна Салійчук та Владислав Оніщенко. Виставу показали у вересні 2016 року в Центрі Л. Курбаса у Києві, на Львівському форумі видавців та на „Гоголь-Фесті“, а у березні цього року – в Малій опері у Києві.

Олена Максименко в „Українській правді“ 22 вересня 2016 року писала: „Динаміка гри змінюється постійно, скаче подібно лінії кардіограми, життя, смерть, розпач, любов, війна і терор – все це змішується, і ти майже фізично відчуваєш, як стираються межі між епохами, як те, що називають „зв’язком поколінь“, виходить на перший плян. Тихі колискові обриваються пострілом, радість і метеликова легкість ідуть пліч-о-пліч із терором і оголошенням смертних вироків. Сотня років між двома поетами розчиняється в сценічному світлі“.

Сцена з вистави „1917-2017: Тичина, Жадан і „Собаки“. (Фото: Нікіта Юренєв)

Сцена з вистави „1917-2017: Тичина, Жадан і „Собаки“. (Фото: Нікіта Юренєв)

Музику до сцен за віршами П. Тичини створив Юліян Китастий, який глибоко знає традиційну і експериментальну музику. Актори в Ню-Йорку: Боб Ґолман, Марина Селандер‚ Шон Іден, Роб Фельдман, Дарієн Фіоріно, Крис Іґнаціо та Марія Плешкевич. Вірші переклали В. Ткач та Ванда Фипс. Сценографія – Ватоку Уено, світло – Джеф Наш, костюми – Кеіко Обремскі, а проєкції – Вальдемарт Клюзко.

Вистава стала можливою завдяки громадським фондам штату та міста Ню-Йорк, Кредитівці „Самопоміч” (Ню-Йорк) та друзям Мистецької групи „Яра”. Додаткова інформація розміщена на сторінці інтернету: www.brama.com/yara.

 

Коментарі закриті.