22 жовтня, 2020

Меценати виконують свій обов’язок: Міжнародний конкурс з української мови

КИЇВ. – Один з найголосніших – і чи не єдиний – з мовних проектів в Україні, з чергу 20-ий вже раз підбив чергові підсумки важливого і захоплюючого змагання в царині рідної мови. Конкурс, в якому за 29 років його існування взяли участь десятки мільйонів школярів, студентів, курсантів і слухачів вищих військових навчальних закладів не лише в Україні, а далеко поза межами України – практично в усіх країнах світу, де живе українська діяспора.

Традиційно церемонія нагородження переможців мовного турніру в усі попередні роки була завжди багатолюдною і проходила у столичному театрі ім. Івана Франка з участю громадськости, з багатьма відо­мими промовцями, з цікавою мистецькою програмою. Також на урочисту церемонію закриття кожного чергового мовного марафону з’їздилися його переможці з усіх реґіонів України. Приїздили і вчителі української мови, які готували до змагань.

Та цього разу пандемія і карантин внесли свої корективи. Перевірити твори учасників загальнона­ціонального етапу жюрі змогло тільки у вересні. І 30 вересня вирішено було провести церемонію нагоро­дження переможців, але вже враховуючи карантинні умови. Урочисте дійство, котре мало відбутися на красивій галяві перед Патріяршими палатами Софії Київської через негоду вимушені були перенести у Патріярші палати, а всіх карантинних вимог було суворо дотримано. Звісно, що коло присутніх було вузьке і обмежилося лише киянами. Але церемонію завершення 20-го конкурсу могли спостерігати всі охочі, бо вона йшла онлайн (її можна й переглянути) на сторінці „Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика“ у Facebook.

В урочистостях взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Інституту україн­ської мови Національної академії наук України, Ліґи українських меценатів, громадськости, а також представники засобів масової інформації.

Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький нагадав присутнім, що конкурс був заініційований 20 років тому видатним громадським діячем і меценатом з Канади Петром Яциком, якому боліло те, що Україна після здобуття незалежности виявилася вкрай зрусифікованою.

Також М. Слабошпицький розповів кілька хвилюю­чих випадків з історії конкурсу, які неможливо згадувати без сліз. Зокрема такий: школяр з Криму, отримуючи нагороду на сцені столичного театру, підійшов до прапора на сцені, став на коліно і поцілу­вав його край. Жодним сценарієм це не було перед­бачено. І таких випадків за всі роки було чимало. І всі вони лише були і є підтвердженням того, що цей мовний маратон сприяє утвердженню державного статусу української мови і виховує патріотизм у молодого покоління.

Також М. Слабошпицький наголосив на тому, що нинішній, ювілейний, 20-ий мовний маратон відбувався і завершився в дуже непростих „ковідних“ умовах.

Заступник міністра освіти і науки Артур Селець­кий з переможцями мовного турніру Оленою Распіцькою та Артемом Кудленюком.

Серед тих, хто виступив з вітальним словом на урочистостях, були президент Ліґи українських меценатів Володимир Загорій, заступник міністра освіти і науки Артур Селецький, уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь, народні депутати України Іван Крулько та Вадим Івченко, а кермував дійством виконавчий директор Ліги українських меценатів М. Слабошпицький.

Свої нагороди цього дня отримали курсанти Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Вероніка Карпенко та Вікторія Лагута, ліцеїст Київського військового ліцею ім. Івана Богуна Артур Кудленок та студентка Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Анастасія Груша.

Директор Інституту української мови НАНУ, голова жюрі Павло Гриценко зазначив у своєму виступі: „Робота нашого жюрі – це завжди свято, тому що вона спонукає до роздумів про мову, про національну культуру, про історичну пам’ять українців. До роздумів про державу і про Україну, яка відбулася як держава, утверджується як держава попри всі пандемії, зокрема пандемію байдужости, коли нас намагалися привчити до думки „какая разніца”… А різниця є! Бо українська мова промовляє до духу народу, вона втілює цей дух, вона підносить нас у житті. Хто живе українською мовою, хто послуговується українською мовою – той відчуває внутрішню силу, яка вибудована тисячоліттями“.

Ірина Фаріон, багатолітня фундаторка власної премії, яка носить ім’я Олени Пчілки, і голова наглядової ради конкурсу наголосила: „Дуже хочу, аби ми своєю націєцентричною діяльністю і цим виняткового значення конкурсом спростували сумну думку Олени Пчілки з її листа до Лесі [Українки] 1888 року: „Бачу, що не бути мені з моїми творами пророчицею нігде, а найпаче в своєму царстві, чи то пак княжестві київському!“. Хай цей знаменитий 20-літній мовний маратон у рік 90-ліття відходу Олени Пчілки надихається її ідеями та чином і хай ніхто з нас – ні науковці, ні письменники, ні викладачі, ні учителі, ні учні та студенти – не сходять зі шляху неосяжного пізнання нашої мови як триєдности: душі, інтелекту та зброї“.

Переможці 20-го мовного турніру одержали нагороди, фундаторами яких стали фармацевтична фірма „Дарниця“, Акціонерне товариство „Оболонь“, Фундація ім. Івана Багряного (США), Благодійний фонд Івана Омелянюка „Майбутня Волинь-Україна“, Іван Крулько (партія „Батьківщина“), Іван Кириленко (партія „Батьківщина“), Союз Українок Австралії, Вадим Івченко (партія „Батьківщина“), І. Фаріон (нагорода ім. Олени Пчілки), редакція газети „Здоров’я і довголіття“, Богдан Бенюк (нагорода ім. Теклі Бенюк), Леся Ткач (Австралія).

Всі вчителі, які підготували володарів найвищого визнання 20-го конкурсу, одержали нагороди, фондовані Юлією Тимошенко. Як наголосив М. Слабо­шпицький, якщо раніше переможці, призери і вчителі одержували свої нагороди під час нагоро­дження, то цього разу вони будуть розіслані або на банківські карти, або поштовими переказами по всій Україні. 14 найкращих знавців рідного слова упродовж року отримуватимуть стипендію президента України.

Завершуючи урочисту церемонію, М. Слабошпиць­кий сказав, що вже нині ведеться активне підг­отування до відкриття 21-го конкурсу, який почина­ється 9 листопада, у День української писемности і мови, у Києві.

Після завершення дійства президент Ліги україн­ських меценатів наголосив: „Не зважаючи ні на що (політична турбулентність, пандемія, зміна урядів, реформи і псевдо реформи…), 21-ий мовний марафон відбудеться. Ніхто його не скасує і не зупинить. Це дорогоцінний націєтворчий проєкт. І ми вже вкотре допевнилися в тому, що він справді сприяє підне­сенню соціяльного престижу державної мови в україн­ській державі. Меценати послідовно виконують свій обов’язок перед українською мовою“.

Коментарі закриті.