23 червня, 2017

Медична допомога стала проблемою переселенців

Учасники обговорення медичної допомоги в Україні. Друга праворуч – Уляна Супрун, виконуюча обов’язки міністра здоров’я. (Фото: Український кризовий медія-центр)

КИЇВ. – Труднощі з отриманням медичної допомоги стали проблемою внутрішньо переміщених осіб. Такими виявилися результати дослідження‚  проведеного громадською організацією „КримСОС“ з підтримкою міжнародної організації „Інтернюc“.

„Ми проводили глибинне інтерв’ю 27 випадково обраних осіб і аналізу звернень до нашої організації за останній рік – 393 звернення. Із 27 людей, яких ми опитали, більша частина сказала, що їхні права були порушені“, – розповів 30 травня Юрій Даценко, аналітик „КримСОС“.

Люди дуже залежать від існування прописки за новим місцем проживання і потерпають від похідних від цього проблем – неможливости потрапити на прийом у державну поліклініку, отримати належні їм соціяльні виплати, скористатися місцевими програмами, у тому числі отримати безкоштовні ліки, змушені заощаджувати на лікуванні через матеріяльну скруту і інколи зустрічаються із дискримінацією. При цьому більшість опитаних переселенців зазначила, що після переїзду їхній стан здоров’я дещо погіршився або різко погіршився – через гірше матеріяльне становище і постійну напругу.

Багатьом переселенцям, які раніше безкоштовно отримували ліки і медичні послуги, на новому місці проживання надавати їх безкоштовно відмовляють, посилаючись на відсутність фінансових ресурсів у місцевому бюджеті.

Автори дослідження радять припинити практику добровільно-примусових „добровільних пожертв“ у державних медичних установах, розширити інформування переселенців про наявні пільги і спеціяльні програми‚ врахувати їхні потреби при формуванні місцевих бюджетів на охорону здоров’я‚ створити резервні фонди ліків для соціяльно незахищених категорій і програму адресної допомоги медичними препаратами‚ спростити процедуру відновлення медичних документів і отримання чи продовження групи інвалідности, розглянути можливість переходу на страхову медицину.

Серед кроків для вирішення проблем, які запропонували самі переселенці – організувати контролю суспільства за діяльністю державних закладів у сфері медицини і за цільовим використанням фондів, запровадити пільгові програми доступу до медицини, покращити якість підготовки лікарів і рівень їхньої платні, почати запроваджувати страхову медицину.

Виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун подякувала експертам за дослідження, тому що подібні проєкти допомагають виявити найгостріші проблеми.

За даними Міністерства соціяльної політики України, станом на 15 травня цього року, в Україні зареєстровано 1‚582‚565 внутрішньо переміщених осіб з Криму, Донецької та Луганської областей.

 

Коментарі закриті.