15 жовтня, 2020

„Марш гордости” у Білорусі

У Києві 4 жовтня відбулася хода на підтримку протестувальників у Білорусі. (Фото: Сергій Нужненко. Радіо Свобода)

11 жовтня по всій Білорусі відбулася акція протесту „Марш гордости” в нагадування про те, що білоруський протест триває вже понад два місяці.

Біля стели „Мінськ – місто-герой”, де традиційно збираються учасники маршів протесту в столиці Білорусі, відбулося жорстке протистояння протестувальників з силовиками, багато людей затримано. Таких жорстких зіткнень не було практично два місяці.

До столиці Мінську стягнуто військову і спецтехніку, в тому числі бронемашини з кулеметом. Було закрито чотири станції метро в центрі Мінсь­ку, після початку маршу – ще дві.

* * *

Олександр Лукашенко 10 жовтня влаштував зустріч в слідчому ізоляторі КҐБ з затриманими представниками Координаційної ради та об’єдна­ного штабу опозиції. Він чотири з половиною години спілкувався з ними. Зміст бесіди учасники спільним рішенням залишили в таємниці.

* * *

Правозахисники повідомили про майже 200 затриманих 11 жовтня під час розгону протестів у Білорусі. Силовики застосували світлошумові ґранати, сльозогінний газ, водомети, стріляли у повітря, били людей кийками. У Білорусі силовики затримали 184 людей, повідомляє правозахисний центр „Весна”.

* * *

У Мінську учасники „Маршу солідарности з політв’язнями” 4 жовтня підійшли до слідчого ізолятора на вулиці Окрестіна. Вони йшли по проїжджій частині, скандуючи: „Верим! Можам! Перамо­жам!”. Біля ізолятора протестувальники скандували: „Випускай!”.

Уточнюється, що добровольці намагалися утримати протестувальників на відстані не ближче 500 метрів від ізолятора. Пояснювалося це тим, що акція може завдати шкоди ув’язненим (їх почнуть бити). Однак демонстранти їх не слухали і підійшли до самого ізолятора. Видання Tut.by уточнює, що на паркані ізолятора з’явився напис „Фашисти”, а на двері і були наклеєні листівки з зображеннями заарештованих демонстрантів і загиблих в ході протестів.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 12 тис. осіб, кілька людей загинули.

Евросоюз не визнав результати президентських виборів в Білорусі і вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

У Мінську, де, за оцінками, на вулиці вийшли близько 100 тис. людей, міліція застосувала проти протестувальників водомети

Кількість затриманих під час „Маршу солідарности з політв’язнями” 4 жовтня в Білорусі перевищила 150 людей, повідомив правозахисний центр „Весна”.

Людей затримували також у Бресті, Бобруйську, Гомелі, Гродні й Могилеві. Серед затриманих – понад 10 журналістів.

* * *

У Києві 4 жовтня відбулася хода на підтримку протестувальників у Білорусі. Близько сотні людей зібралися на Майдані Незалежности. З біло-червоно-білими прапорами вони пройшли центром міста до будівлі посольства Білорусі. Учас­ники акції скандували: „Живе Білорусь!”, „Сашу в автозак” та інші гасла. Біля будівлі посольства Білорусі в Києві активісти провели віче.

За словами організаторів, нещодавно з’явились чутки, що Посол Білорусі в Україні Ігор Сокол має сумніви щодо того, чи залишатися йому на своїй посаді. Учасники акції мають на меті продемонструвати послу свою підтримку. Вони закликали І. Сокола зважитися на цей крок і подати у відставку.

 

Радіо Свобода, Укрінформ

Коментарі закриті.