16 грудня, 2022

Марко Фаріон – учень Григорія Китастого

Д-р Марко Фаріон

28 березня 2022 року відзначив 60-річчя видатний учень Григорія Китастого Марко Фаріон. Він народився 28 березня 1962 року в Клівленді в родині свідомих українців з Прикарпаття – доктора медицини Дмитра Фаріона (1921-2020), народженого в Богатківцях на Тернопільщині, та Марії з дому Цибик 1925-1984), яка народилася в Надвірній, на Прикарпатті.

М. Фаріон проживає в Стерлінґ-Гайтсі, Мишиґен, має стоматологічні кабінети у двох містах. Його музика звучала в прямому етері PBS. Про нього згадується в кількох книжках про бандуру та бандуристів. Він був солістом Української капелі бандуристів ім. Шевченка (1977-2002), численних хорів у США та Канаді, Дітройтського концертового хору та членом хору при Дітройтській опері. Був членом Хору Тисячоліття при проводом Володимира Колесника, де українські мистці записали 35 хорових концертів церковної музики Дмитра Бортнянського.
Марко Фаріон в Університеті Кейс Вестерн Резерв здобув ступінь бакалавра з хемії.

Він також вивчав голосовий спів в Музичному інституті Клівленду з Рувеном Капліном та музичний супровід у Клівленді з Робертом Пейджем. Пізніше М. Фаріон відвідував Стоматологічну школу й здобув ступінь доктора стоматологічної хірургії, є фаховим стоматологом.

128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бриґада надіслала М. Фаріону світлину з розписаним на його честь Державним прапором України.

М. Фаріон був членом-засновником Товариства українських бандуристів та його президентом, був одним із засновників Школи бандури ім. Григорія Китастого та її першим музичним керівником у 1984 році. М.Фаріон входив до складу Ради мистецтв протягом 20 років разом з Українським хором бандуристів, шість років перебував на посаді віце-президента правління, два роки на посаді голови правління Українсь­кого хору бандуристів. М. Фаріон був одним із засновників знаменитої „Кобзарської Січі“ – літньої музичної програми та табору й адміністратором протягом 11 років. Він також очолював Дітройтську школу бандуристів СУМ, написав композиції для бандури та численні аранжування для інструментальних та вокальних пісень.

Нещодавно 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бриґада надіслала М. Фаріону з поля бою світлину з розписаним на його честь Державним прапором України з такими написами: „Марко Фаріон, дякуємо за підтримку нашого народу в боротьбі за свободу! Боже, бережи Україну! Бути добру! Слава Україні!“.

Коментарі закриті.