5 жовтня, 2023

Мапа з ляльок у Книзі рекордів України

Лялька-воїн від майстрині Марії Бере­зовської.

БЕРЕЖАНИ. – До Книги рекордів України увійшла мапа України „Обійми“ у категорії „Мистецтво, вперше“. Її у старовинному замку Синявських представили громадські активісти, подружжя Оксана та Олекса Муравльови, які з початком великої війни змушені були покинути Донецьку область і знайшли прихисток у Бережанах. На дерев’яній карті прикріплено понад 70 ляльок-мотанок, які виготовили 58 майстринь з усієї України.Також дві майстрині переселенки надіслали свої вироби з Польщі та Болгарії.

Одяг кожної ляльки має реґіональні особливості. Є ляльки, які виготовлені в бомбосховищі. До кожної мотанки створили опис – про її походження, значення символів та майстриню, яка її робила. Загалом, організатори отримали 160 ляльок, частину з них виставили на авкціон для підтримки ЗСУ.

Відзнаки за рекорд України отримало подружжя Муравльових, Тетяна Золочевська, Віктор Грубяк, Наталія і Дмитро Поколенко, інші майстрині та організатори. До цієї перемоги долучилися бережанські волонтери, працівники Державного історико-архітектурного заповідника. Серед створених виробів є також мотанки – матері з немовлятками, ляльки – захисники України. Організатори хочуть своєю унікальною мапою обійняти всіх українців, подарувати красу мистецтва воїнам та людям, які постраждали від війни. Вони планують провезти карту з ляльками всією Україною, а потім передати в музей Донеччини.

Мапа України „Обійми“.

Коментарі закриті.