17 вересня, 2020

Мандрівник описав подорожі

Володимир Панченко. „Сонячний годинник”. Київ: Видавництво „Тем­пора”, 2019.

Нова книга „Сонячний годинник“. (Фото: Микола Правда)

„Володимир Панченко – єдиний літературознавець в Україні, який протягом року видав чотири книги“, – підкреслив проф. Григорій Клочек під час презентації другого видання „Сонячного годинника“‚ яка відбулася минулого року і зібрала чималу авдиторію. Відомий науковець презентував нове видання у своєму рідному місті напередодні всеукраїнської презентації у столичній книгарні „Є”.

Професор Києво-Могилянської академії В. Панченко, мандруючи не далекими світами, а українською глибинкою, бачить у ній багато цікавих моментів, важливих історичних фактів, які досі, на жаль, залишаються малопоміченими чи не до кінця осмисленими, але які  можуть послужити  міцними цеглинами  в основі національної пам’яті, а отже власного самоусвідомлення та впевненого поступу у світі.

Шість розділів книги – про український степовий край. На жаль, довгий час його сприймали, як безликий і непримітний, але допитливий розум і небайдуже серце знаходить у ньому безліч цікавих і непересічних місць.  Тільки найяскравіші: Глодоси з його скарбом,  Новомир­город зі славнозвісною гімназією, Олександрівка, де бували митці різних культур, рідне село Семена Климовського.

У нове видання увійшли шість нових розділів. Один з них – про  пам’ятні імена, що їх зустрів автор на православному цвинтарі на горі Неробер у Німеччині. І серед них теж пов’язані з нашим краєм.

У друге, доповнене видання книги мандрівника увійшла також рецензія на перший „Сонячний годинник“ проф. Леоніда Ушкалова, яку автор вважає такою, що точно схоплює суть цієї книжки. Так само вдалою він вважає рецензію молодого колеґи Андрія Любки.

Коментарі закриті.