3 березня, 2021

КУК висловлює співчуття

Св. п. д-р Борислав-Никола Білаш

ВІННІПЕҐ, Манітоба. – Конґрес Українців Канади (КУК) висловлює глибокі співчуття з приводу смерти св.п. д-ра Борислава-Николи Білаша, який упокоївся 25 лютого у віці 91 року.

Відданість д-ра Б. Білаша – шанованого громадського провідника та відомого педагога – українсько-канадській громаді, освіті та вихованню нашої молоді стала прикладом для нас усіх.

„Від імені Конґресу Українців Канади, висловлюю глибокі співчуття родині св. п. д-ра Білаша та його численним друзям та колеґам у Канаді та в усьому світі, – заявила Президент КУК Олександра Хичій.

– Так само як і його попередники, що розбудовували українські інституції в Канаді, д-р Білаш став справжнім новатором в галузях освіти та педагогії. Він присвятив своє життя розвитку нашої мови, культури, та історії, а його спадок залишатиметься зразком самовідданого служіння громаді. Його нам дуже не вистачатиме. Вічная пам’ять!“.

За понад 60 років громадської діяльности д-р Білаш був президентом Крaйового центру українських шкільних рад Канади, співзасновником та першим президентом Світової координаційної виховно-освітньої ради. Він відіграв провідну ролю в розробці презентації українсько-канадської громади в рамках огляду політики двомовности та двокультурности, що передувала політиці багатокультурности Канади.

У своїй професійній діяльності д-р Білаш зробив вагомий внесок в українську освіту в Канаді та світі. Впродовж понад 25 років як член, а згодом як голова Українського програмного комітету при Міністерстві освіти Манітоби, він був автором численних освітніх програм, матеріялів з вивчення української мови та педагогічних праць, які мали важливий вплив на розвиток української освіти та шкільництва.

Д-р Б. Білаш був членом Дорадчої ради Міністра освіти Манітоби та викладав на факультеті освіти Манітобського університету, де вів курси з питань методології викладання української мови та розробки українських навчальних програм. Він був співзасновником Канадської асоціяції двомовних вчителів, першим президентом Канадської асоціяції вчителів української мови.

За вагомі досягнення та внески в розвиток нашої громади д-ра Б. Білаша нагороджено Шевченків­ською медалею – найвищим визнанням КУК, та нагородою „Булава“ Манітобської провінційної ради Конґресу. Д-р Б. Білаш – лавреат численних нагород, в тому числі „Queen’s Diamond Jubilee Medal, Prix Manitoba Award“.

Просимо Бога пам’ятати родину д-ра Б. Білаша – дружину Доротею Білаш, чотирьох дітей, вісьмох онуків та внучок, трьох правнуків та брата д-ра Івана Білаша з родиною, у цей важкий час. Просимо Бога дарувати покійному д-ру Б. Білашу вічне життя в Його Небесному Царстві.
Вічная пам’ять!

Родина просить пожертви в пам’ять д-ра Б. Білаша складати на: National Ukrainian Education Council Osvita Foundation – Manitoba Parents for Ukrainian Education.

Коментарі закриті.