1 грудня, 2017

Кредитівка „Самопоміч“ Ню-Йорк підтримує видання УВАН

Зустрілися (зліва): д-р Альберт Кіпа‚ Тамара Скрипка та Богдан Курчак.

НЮ-ЙОРК. – 16 листопада президент Української Вільної Академії Наук (УВАН) у США д-р Альберт Кіпа і автор видавничого проєкту „Леся Українка: доля, культура, епоха” Тамара Скрипка, зустрілися з президентом Федеральної Кредитової Кооперативи „Самопоміч” у Ню-Йорку Богданом Курчаком, щоб обговорити презентацію першого тому „Спогадів про Лесю Українку” та долю майбутніх видання, на які УВАН отримала свого часу фінансову підтримку кредитівки. У ході короткої розмови учасники зустрічі зійшлись на однаковому баченні ролі подібних видань та їх функції у духовному житті діяспори та материкової України.

Взаємини Федеральної Кредитової Кооперативи „Самопоміч” з українською громадою зосереджуються на культурно-освітніх, наукових й літературно-мистецьких заходах і програмах. Оскільки УВАН ще від часу заснування у 1945 році головним пріоритетом визначила саме видавничу діяльність, то відповідно й звернення до кредитівки стосувались фінансової підтримки книжкових проєктів. Одним з пріоритетних видавничих завдань УВАН було оприлюднення джерелознавчої бази про життя і творчість Лесі Українки. У 1970 році побачила світ фундаментальна праця Ольга Косач-Кривинюк „Леся Українка. Хронологія життя і творчости”. Це видання й понині є чи не найвартіснішим літописанням, фактознавчою базою біографії письменниці та її родини. Ініціятором видання була наймолодша сестра Лесі Українки Ізидора Косач-Борисова, член-кореспондент УВАН у США.

Друге видання джерельних матеріялів про життя і творчість письменниці – „Лариса Петрівна Косач-Квітка (Леся Українка). Біографічні матеріали. Документи. Іконографія”, видане УВАН у США в 2004 році, сьогодні вже є бібліографічною рідкістю. До збірника включено непубліковані й маловідомі матеріяли, подано велику іконографію родини Драгоманових-Косачів.

Третє видання „Лариса Петрівна Косач-Квітка (Леся Українка). Біографічні матеріали. Документи. Іконографія” (друга книга) вийшла друком у 2015 році з фінансовою підтримкою д-р Лариси Біланюк.

В результаті пошуків Т. Скрипки, автора згаданого проєкту, в архівах України, США та приватних колекціях нащадків родини Драгоманових-Косачів зібрано матеріяли до кількох джерелознавчих та монографічних видань. Зокрема, до третьої книги джерел про Лесю Українку. До неї увійдуть досі невідомі й неопубліковані матеріяли, що зберігаються в родині О. Косач-Кривинюк у Торонто та в архіві Слов’янської бібліотеки у Празі (Чехія). У наступному році вийде друком другий том „Спогадів про Лесю Українку”. Запляновано видання книжки „Останній рік у житті Лесі Українки”, монографії про родину Косачів та особисте життя Лесі Українки.

Нові видання повертають збережені упродовж століть традиції українського шляхетства, що відігравали вагому ролю у відродженні української держави на зламі ХХ ст. І у цій важливій місії, яку взяла на себе УВАН, активним помічником є Федеральна Кредитова Кооператива „Самопоміч”.

 

Коментарі закриті.