28 липня, 2022

Країни ЕС домовилися скоротити споживання газу

Представники країн Европейського союзу 26 липня змогли досягти політичної угоди про добровільне скорочення попиту на природний газ на 15 відс. із серпня по березень. Ці скорочення можуть стати обов’язковими в разі надзвичайної ситуації. Міністер економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що угода покаже президентові Росії Володимиру Путіну, що Европа залишається єдиною перед лицем останніх скорочень газу Москвою. „Ви нас не розділите“, – сказав Габек.

Угорщина була єдиною країною, яка виступила проти угоди.

У Раді ЕС наголосили, що мета скорочення попиту на газ – заощадити газ напередодні зими, щоб підготуватися до можливих збоїв у постачанні газу з Росії, яка використовує енерґоносії як зброю.

Йозеф Сікела, Міністер промисловості й торгівлі Чехії, яка зараз головує в ЕС, заявив, що сьогоднішнє рішення чітко показало, що країни-члени будуть „стійко протистояти“ будь-якій спробі Росії розділити ЕС, використовуючи енерґоносії як зброю.

Напередодні російський „Газпром“ оголосив, що з 27 липня зупинить роботу ще однієї турбіни газопроводу „Північний потік-1“, скоротивши таким чином обсяг прокачування до 20 відс. від планової потужности.

При цьому, як зазначають експерти, скорочуючи обсяг постачання природного газу газопроводом „Північний потік-1“, Росія завдає „катастрофічного удару“ по своїй власній економіці. З суто економічної точки зору президент Росії В. Путін потребує европейського ринку набагато більше, ніж світ потребує російських енерґоресурсів, стверджують Джеффрі Сонненфелд і Стівен Тіан, дослідники з Єльського університету США у статті в журналі „Fortune“. 

 

Коментарі закриті.