6 жовтня, 2022

Коропецький – вояк, дослідник і вчений

Проф. Іван-Святослав Коропецький. (Фото: „Критика“)

12 жовтня минає 10 років від дня смерті Івана-Святослава Коропецького, американського економіста, дослідника історії українського господарства, порівняння економічних систем, історії української економічної думки, іноземного члена НАН України.

У книзі „Про Україну, економіку і про себе“ (2003) розділ „Моя професійна і суспільна діяльність“ св. п. проф. І.-С. Коропецький пише про себе: „Народився я 24 червня 1921 року в сім’ї греко-католицького священика о. Володимира та вчительки Софії (народженої Татомир) на Івано-Франківщині. До народної школи я почав ходити в Долині Тлумацького району, а скінчив її у Самборі. Кілька місяців по закінченні середньої освіти в українській гімназії в Станіславі (тепер Івано-Франківськ) вибухнула Друга світова війна. Мою вужчу батьківщину – Галичину окупувала Чер-вона армія. Між 1943 та 1946 роками я служив в Першій українській дивізії (включно з одним роком у американському полоні). Воєнні дії не дали мені змоги студіювати суспільні науки, які мене напередодні цікавили“. 

І.-С. Коропецький у 1989 році серед 20,687 членів American Economic Association був єдиним, хто обрав українську економіку, як свою спеціяльність і написав ряд книг з цієї теми. Збірка вибраних статей І.-С. Коропецького „Економічні праці“, яка побачила світ у київському видавництві „Смолоскип“. 

У цьому дописі хотів би зупинитися лише на двох важливих етапах з життя та діяльності І.-С. Коропець-кого: його участі в Українській Дивізії „Галичина“ та діяльності повоєнного Братства бувших вояків-дивізійників на чужині, а також на його дослідженні творчої спадщини професора-економіста Михайла Івановича Тугана-Барановського, про якого мало написано українськими авторами. 

У тижневику „Свобода“ від 18 січня 2013 року Ярослав Колодій у статті „Послужив Україні і як вояк, і як вчений“ про І.-С. Коропецького, зокрема, пише: „З волі Всевишнього закінчив свою туземну мандрівку життя колишній підпоручник Дивізії „Галичина“ та член Братства Диві-зійників проф. Іван Коропецький. З глибоким жалем сприйняв вістку про мого дорогого побратима – про смерть, що звільнила його від терпінь останніх днів. Недуга та смерть забирають від нас наших рідних і друзів, і часами важко зрозуміти, куди вказують Господні напрямні знаки. Залишається для нас лише віра і надія на зустріч. Полегшу в цей сумний час знаходимо у споминах минулих днів (…). Проф. І. Коропець-кий став автором вісьмох наукових розвідок про економіку України англійською мовою, двох україномовних, що були видані в Україні, як також і його „Вибрані економічні праці“ українською мовою, що з’явилися у видавництві „Смолоскип“ у 1998 році. І. Коропецький був був людиною непересічних моральних вартостей, цікавився усіма проблемами, пов’язаними з розвитком і зміцненням незалежної України, переживав невдачі і роздор в українському суспільстві, непохитно вірив у майбутнє України, перемогу національних ідеалів і свободу для українського народу“.

І.-С. Коропецькому належать новаторські дослідження про Михайла Тугана-Барановського (1865-1919), українського економіста, науковця, історика, який після 1917 року виявив себе як політичний і державний діяч Української Народної Республі-ки. І.-С. Коропецький є автором цікавої праці „Внесок Михайла Туган-Бара-новського в монетарну економіку“.

У своїй статті „Пам’яті Івана-Святослава Коропецького, поміщеній у часописі „Критика“ в травні 2013 року д-р Роман Процик писав: „Іван-Святослав Коропецький присвятив своє життя справі, яка, на перший погляд, не є надто показною. Але вона є, в суті речей, тим наріжним каменем, на якому спираються не лише суспільні та гуманітарні науки. Звідти походять усі основні поняття нашої свідомости і національного буття. Йдеться тут про економіку і про внесок Івана Коропецького у дослідження як цієї сфери соціяльного життя України, так і історії української економічної думки. Його порівняльні студії, що стосувалися різних економічних систем, його наукова та викладацька діяльність, його зусилля на організацію численних наукових конференцій із питань економіки, передусім на базі Українського наукового інституту Гарвардського університету, його організаторський талант, який виявився у заснуванні Міжнародної української економічної асоціяції (проф. Коропецький був її президентом) та наукового щорічника „Ukrainian Economic Review“ (він був його головним редактором), вирізнялися навіть на тлі цього, мабуть, найактивнішого покоління повоєнної іміґрації. В його доробку також десятки наукових статей, книжок і збірок з економіки України. Він мусив бути, водночас, ідеалістом і заповзятим сміливцем, щоби спромогтися, фактично самотужки, підняти завісу, яка затуляла реальний стан післявоєнної економіки УССР. У контексті західної науки це означало, що він мусив невтомно розвіювати туман, який маскував нищівну експлуатацію України московською владою“.

Лохвиця, Полтавська область

Коментарі закриті.