2 грудня, 2021

Коронавірус: Україна має рекорд вакцинації

Зараження коронавірусом станом на 1 грудня: у світі захворіла 263,239,161 особа, померли 5,237,024 особи, одужали 237,741,134 особи; у США захворіли 49,428,913 осіб, померли 803,045 осіб, одужали 39,205,902 особи; в Україні захворіла 3,450,341 особа, померли 86,532 особи, одужали 2,972,192 особи.


Протягом листопада в Україні проведено понад 7 млн щеплень проти COVID-19, заявив 1 грудня Міністер охорони здоров’я Віктор Ляшко: „Маємо черговий рекордний місяць по вакцинації. Наразі темпи вакцинації в Україні вже місяць перебувають на позначці 230-250 тис.осіб на добу та понад 1,6 млн на тиждень.

Головне зараз не збавляти темпи. Деякі країни Европи повторно заходять у все нові і нові хвилі, тому й у нас ризик відновлення зростання захворюваности все ще високий. Збільшення прошарку вакцинованих людей зможе тримати епідемічну ситуацію під контролею та запобігати колапсу системи охорони здо­ров’я“.

Водночас він зауважив, що спроби дискредитувати вакцинацію робляться в тому числі і через маніпуляцію даними стосовно високої смертности в Україні.

„Сьогодні COVID-19 – основна причина смертности в Европі, і до наступної весни саме він стане причиною двох мільйонів смертей. З початку пандемії Україна за рівнем смертности знаходиться на рівні Польщі, Британії та Італії. Серед европейських країн найгірші показники у Румунії, Бельгії та Чехії, серед світових лідерів також США, де накопичена кількість летальних випадків на 100 тис. населення більша за українську“, – поінформував В. Ляшко.


Засновники компанії „BioNTech“, яка розробила новий тип вакцини від коронавірусу в Німеччині, 1 грудня заявили, що не варто панікувати через новий штам COVID-19 Omicron та запевнили, що вакцина забезпечує високий рівень захисту, особливо після третього щеплення. Вакцина забезпечує захист від тяжкого перебігу хвороби.

Раніше компанії „BioNTech“ за розробку мРНК-вакцини проти COVID-19 присудили німецьку Пре­мію майбутнього за 2021 рік. Також засновник і керівник компанії Угур Шахін припускає, що для кращого захисту та запобігання наступним пандеміям вакцинуватися проти коронавірусу потрібно буде щороку, як від грипу.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що новий варіянт коронавірусу Omicron становить дуже високий ризик для світу і може призвести до серйозних наслідків у деяких реґіонах. У Европейському центрі із запобігання та контролі захворювань вважають, що новий штам коронавірусу Omicron може бути більш стійким до вакцин та швидше поширитися.


У Польщі – рекордна кількість COVID-випадків і смертей за добу. 30 листопада зафіксовано 29, 064 випадки інфікування коронавірусом, померли 570 осіб. Це найвищий показник від 2 квітня. За смертністю показник минулої доби є найвищим з другої половини квітня і рекордним під час четвертої, осінньої хвилі коронавірусу в Польщі. Польща з 1 грудня запровадила нові обмеження. Зокрема, введено заборону на авіолети до семи країн Африки (Ботс­вана, Лесото, Мозамбік, Намібія, ПАР, Зімбабве, Есватіні). Особи, які повертатимуться з цих країн, незалежно від шляхів повернення, матимуть подовжений карантин до 14 днів без можливости його швидшого завершення. Крім того, Польща подовжила з 10 до 14 днів термін карантину для осіб, які подорожують до Польщі з країн поза межами Шенґенської зони (зокрема, і з України).

 

Коментарі закриті.