19 січня, 2023

Коляда для Христа в Духовному центрі УПЦ США

На концерті Різдвяних колядок. (Фото: о. Іван Чопко)

СОМЕРСЕТ, Ню-Джерзі. – 14 січня в Центрі Митрополії Української православної церкви (УПЦ) США відбувся щорічний концерт Різдвяних колядок. Господарі свята – Кон­систорія УПЦ США та Школа українознавства при Церкві-пам’ятнику св. Андрія Первозваного, від імені Митрополита Антонія та Архиєпископа Даниїла привітали учасників та гостей, які зібралися на спільну коляду.

Перед початком концертної програми та після неї бажаючі мали можливість придбати традиційні україн­ські виробів та випічку з кавою, які організував батьківський комітет на підтримку Школи українознавства. Як і кожна добра справа у церковному житті, концерт розпочався спільною молитвою.

Вступ до концертної програми ведучі розпочали словами: ”Кожна нація має свою мову, культуру, релігію та землю з її суверенними кордонами. Протягом останніх 325 днів Україна ціною тисяч невинних людських життів захищає свою мову, культуру, релігію та землю. З 24 лютого 2022 року, з дня початку пов­номаштабної війни Росії проти мирного народу України, все в нашому житті змінилося. Через війну українці не можуть належним чином відсвяткувати Великдень, Різдво, весілля, христини чи будь-які інші важливі події у своєму житті. Проте ми не здаємося і не здамося. Хтось захищає нас в окопах на передовій у Бахмуті та Соледарі, хтось спасає життя солдатів у лікарні, а ми з Вами стараємось також допомагати чим можемо. Збереження різдвяних традицій, колядок, вертепу, святої вечері є збереженням української ідентичности, яку ворог так сильно хоче стерти з сторінок історії. Ми відстоюватимемо своє до кінця, щоб наші діти, включно з цими, які виступатимуть сьогодні на сцені, мали світле та мирне майбутнє.”

“Різдвяний Вертеп” парафіян катедри св. Трійці з Ню-Йорку

Розпочали концерт діти Школи українознавства (директор школи Уляна Завалій, художній керівник Оксана Наливайко, хореограф Анас­тасія Каспрук). Поєднавши традиції родинної святої вечері з колядками, поезією та танцями, вони вкотре показали наскільки багатою є наша спадщина.

Закінчили концерт своїм виступом “Різдвяний Вертеп” парафіяни катедри св. Трійці з Ню-Йорку (художні керівники о. Тодор Мазур та Наталя Максимишин). Різдвяний вертеп цієї парафії в Ню-Йорку знають і впізнають усі. Кожного року вони колядують біля головної ялинки в Центрі Рокфелера.

Після концертної програми учасники отримали Благословенні грамоти від імені Митрополита Антонія за їхню присвяту Богу, участь у різдвяному концерті, збереження традицій та за те, що вони є прикладом для інших як в дійсності потрібно святкувати Різдво Господнє.

Коментарі закриті.