26 січня, 2023

Коли закінчиться війна Росії?

Протягом останнього року численні політичні експерти висловлювали свої думки щодо різних аспектів геноцидної війни Росії проти України, у тому числі щодо критичного питання, коли вона закінчиться.

Війна Росії проти України вже спричинила величезну гуманітарну кризу, підірвала світову економіку і сьогодні становить найсерйознішу загрозу міжнародній безпеці та стабільності.

3 січня Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль зазначив, що це питання не є суто риторичним, коли під час засідання уряду заявив, що на початку червня 2022 року збитки, завдані тотальною війною Росії проти України, оцінювалися в 350 млрд дол., а зараз ця цифра подвоїлася і перевищує 700 млрд дол.

Незважаючи на це неймовірне руйнування, рішучість українського народу захищати свою державу тільки зміцнилася, і стало зрозуміло, що Україна остаточно відновить свої міжнародно визнані кордони 1991 року.

Однак, чим довше триватиме ця жорстока війна, тим вищими будуть людські та економічні втрати, черговою демонстрацією чого став смертельний російський ракетний обстріл житлового будинку в Дніпрі 14 січня.

Неспровокована війна Росії закінчилася б, якби Путін схаменувся, що вкрай малоймовірно, оскільки його маячний стан здається незворотним.

Це залишає лише один життєздатний варіянт найближчим часом припинити це кричуще порушення міжнародного права геноцидного маштабу та світову кризу, а саме для країн-членів НАТО, починаючи зі Сполучених Штатів, припинити своє невиправдане зволікання та надіслати Україні всю зброю, яка їй дійсно потрібна, щоб відновити та захистити свою територіяльну цілісність.

Протягом 2022 року країни-члени НАТО обережно та поступово надавали Україні дедалі кращу військову підтримку, яка, однак, була недостатньою як кількісно, так і за змістом, щоб покласти край цій війні та навислій загрозі всім західним країнам.
Існує прислів’я, що дорога в пекло вимощена добрими намірами. Щоб обійти цю небезпечну дорогу, західні лідери повинні перетворити всі свої добрі наміри на відчутну політичну волю й невідкладно надати Україні всю необхідну зброю для припинення цієї війни і тим самим забезпечити мир, безпеку та стабільність у світі.

Це не тільки можливо, але й необхідно для нашого спільного добробуту.

Евген Чолій – президент громадської організації „Україна-2050“

Коментарі закриті.