26 травня, 2022

Козаки нагородили Володимира Зеленського

„Холодноярська Січ“ у Холодному Яру. (Фото: Олександр Вівчарик)

МЕЛЬНИКИ, Черкаська область. – 7 травня представники громадської козацької організації „Холодноярська Січ” вшанували героїв Холодного Яру, зокрема – головного отамана Холодноярської республіки Василя Чучупака, який загинув 19 лютого 1920 року в бою з російськими більшовицькими окупаційними військами поблизу села Мельники. До його могили, а також до пам’ятників Юрієві Горліс-Горському і героям Холодного Яру покладено вінки.

Біля величної церкви Успіння Пре­святої Богородиці, збудованої ще 1864 року, відбулося нагородження козаків та старшин організації і державних діячів. 27 квітня цього року гро­мада церкви перейшла з Мос­ков­ського патріярхату до Право­славної церкви України, що надало урочистостям ще більшого піднесення.

Голова Міжрайонної громадської організації „Холодноярська Січ”, генерал-лейтенант Анатолій Васи­ленко присвоїв чергові звання Українського козацтва декільком козакам, а також нагородив найактивніших з них почесними грамотами, відзнаками і медалями.

За визначний внесок у захист держави від російських нападників відзнакою „За вірність національній ідеї” було нагороджено Президента України Володимира Зеленського та президента історичного клюбу „Холодний Яр” Романа Коваля.

Відзнаку „За службу Україні” отримав завідуючий філіялом „Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника „Чигирин” Богдан Легоняк, який пішов разом із сином на війну. Наразі він удома після перенесеної операції, тому нагороду йому вручили безпосередньо в Холодному Яру. Як і Берегині „Холодноярської Січі”, дружині капеляна, митрофорного протоєрея, настоятеля храму Різдва Святого Івана Хрестителя в Смілі Михайла Шевчука Оксані Шевчук, котра отримала пам’ятну медалю „Чарівна сила України”. В. Зеленському, Р. Ковалю, членам проводу ОУН Юрієві Шухевичу і Петрові Франку, яких нагородили відзнакою „Чорний Ворон”, генерал-лейтенант А. Василенко передасть нагороди за зручної нагоди.

Козаки відвідали древній Чигирин – колишню столицю України, де поклали вінок до барельєфу 360-річчя Козацької держави біля резиденції Богдана Хмельницького.

Покладання вінка до барельєфа 360-річчя Козацької держави.

Коментарі закриті.