28 жовтня, 2021

Книгу представили у Софійському соборі

Керівник проєкту, голова Всеукраїнської правозахисної організації „Мемо­ріал“ ім. Василя Стуса Степан Кубів (зліва), Митрополит Київ­сь­кий та всієї України Православної Церкви України Епіфаній та Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час презентації в Софійському соборі. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. –  У Національному запо­віднику „Софія Київ­ська“ відбулася загальнонаціональна презентація книги „Україн­ська державність: історико-правничі нариси“. Унікальна книга-фоліянт під час презентації у древньому Софій­сь­кому соборі зайняла своє почес­не місце поряд з клейнодами і булавою гетьмана Івана Мазе­пи, котра згодом перейшла до Пилипа Орлика, та ориґіналом „Пактів і конституції прав і вольностей війська Запо­розь­кого“, які прибули із Швеції і виставлені під омофором святої Оран­ти.

Керівник проєкту, голова Всеукраїнської правозахисної організації „Мемо­ріал“ ім. Васи­ля Стуса Сте­пан Кубів заз­на­чив, що важлива для українського державотворення книга презентується у святому і знаковому місці – Софії Київській.

Митрополит Київський та всієї України Прав­ославної Церкви України Епіфаній у промові відзначив: „З точки зору історичної справедливости, історичного розвитку в презентованій книзі  комплексно проаналізовані всі питання, які стосуються історичних витоків і тяглости української державности та які зформовані виключно на основі первинних документів фаховими істориками для української державности“.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефан­чук, виступаючи на презентації, наголосив, що книга „Українська державність“ обсягом майже тисячу сторінок, до якої увійшли понад 20 нарисів відомих українських істориків і правників, філологів, богословів і журналістів стала основою указу Президента України Володимира Зелен­сь­кого для встановлення Дня Української Держав­ности, що буде відзначатися щорічно 28 липня.

Унікальне видання підготовлене з ініціятиви Всеукраїнської правозахисної організації „Мемо­ріал“ ім. Василя Стуса у співпраці з Мистецьким фондом ім. Короля Данила, Інститутом історії НАН України, юридичним журналом „Право Украї­ни“, парляментською газетою „Голос України“. Згідно з указом Митрополита Епіфанія за роботу над створення книги відзначено низку осіб.

Коментарі закриті.