7 січня, 2021

Книга про фолкльор Гуцульщини

Аделя Григорук. „Етнологія Гуцуль­щини: фольклор і обрядовість“. Львів. „Растр-7“.  2020. 252 стор.

 

Фолкльор та обрядовість жителів Карпат, що є вагомою складовою укра­їнської народної творчості, гармонійно вписується в загальнонаціональну традицію. Вивченню цього феномену й присвячена книга Аделі Григорук „Етнологія Гуцульщини: фольклор і обря­довість“.

Книга розглядає фолкльор як важ­ливу сторону духовної культури гуцулів, аналізує обрядову пісенність,  в тому числі календарно-обрядові пісні зимового, весняного, літнього циклів з їх широкою тематикою, сімейну обрядовість на Гуцульщині.

Авторка зупиняється на з’ясуванні таких понять, як „обряд“, „обрядовість“, „обрядова поезія“, „сімейно-обрядові пісні“, „полонинські пісні“, „ритуал“ та інших, не менш важливих  моментах, які мають тісні зв’язки із фолкльором, а для їх повнішого засвоєння учнями та студентами подає в посібнику „Короткий словник літературознавчих та народознавчих термінів“.

А. Григорук пропонує до розгляду й гуцульську народну хореографію, адже народний танець завжди був дуже важливим у традиційній культурі мешканців Карпат.

Характерною особливістю посібника  є його максимальна наповненість потрібною інформацією, розгляд фолкльорних явищ в їх історичній змінності, широке посилання на найавторитетніші джерела, що надзвичайно  потрібне для цього виду навчальної літератури.

А. Григорук сама зібрала та  систематизувала значну кількість зразків фолкльору всіх частин гуцульської  етнографічної території України – галицької, буко­вин­ської та закарпатської, а також румунської Марамо­рощини. Багато творів подаються із записів відомих учених-фолкльористів та сучасних збирачів.

Мета книги А. Григорук — пройти разом із читачем історично тривалим  шляхом становлення надзвичайно ориґінального пласта народної культури, його сьогоднішнього побутування на Гуцульщині – досяг­нута.

 

Нестор Мизак, доктор історичних наук, професор.
Чернівці

Коментарі закриті.