26 січня, 2023

Книга про УПА

Обкладинка книги – зображення листівки ОУН з фондів Державного архіву Кіровоградської области.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Донедавна в Україні поширеною була думка, що ОУН і УПА діяли виключно на теренах західного краю. Але вже на початку 1990-их років ветеран УПА Володимир Караташ, який дожив до наших днів, розповів, що у Голова­нівському районі діяла сотня „Ста­левого“. З документів обласного архіву стало відомо, що похідні групи ОУН активно діяли у багатьох населених пунктах области. Однак у місцевому краєзнавстві ця тема й до сьогодні малодосліджена. Одна із перших таких розвідок – „Невідома війна (ОУН-УПА) на Кіро­во­градщині“ Петра Кизименка і Генадія Когана, опублікована ще на початку 1990-их.

Наприкінці 2022 року побачила світ книга „ОУН і УПА на Центрально-українських землях. Документи та матеріали“. Упорядники її – молоді історики Сергій Хмара та Борис Шевченко. Видання поки презентоване лише у бібліотеці Центрально­українського педагогічного університету ім. В. Винниченка здебільшого для студентів та викладачів його історичного факультету.

Книга вийшла за сприяння Реґіо­нального центру наукових досліджень з історії України. Його директор заступник голови Кіровоград­ської обласної організації Націо­нальної спілки краєзнавців України Борис Шевченко у передмові зазначив, що видання буде корисним тим читачам, хто цікавиться або досліджує визвольну боротьбу українців на теренах Кіровоградщини у першій половині ХХ ст. У новому виданні публікуються документи радянських спецслужб (НКВС-НКДБ-МДБ), правоохоронних і партійних органів (протоколи допитів, доповідні записки, обвинувачувальні висновки, постанови про арешт, аґентурні повідомлення тощо), які стосуються діяльності ОУН та УПА.

Коментарі закриті.