26 січня, 2023

Книга польських вчених про Україну

19 грудня 2022 року в Польщі в онлайн-форматі відбулася презентація унікальної книги під назвою „Lekcje pokoju w czasie (po)wojennym” („Уроки миру в (після)воєнний час“).

У презентації взяли участь автори окремих розділів, науковці з Польщі, України та США. Був присутній автор цього тексту, який наголосив на необхідності широкого розповсюдження видання та його перекладу українською мовою.

Ідея підготовки такої книги виникла під час подокторського семінару, який проф. Богуслав Сліверський проводить в Лодзькому університеті, Польща. Професор написав в Інтернеті: „„Ще рік тому ніхто не міг повірити, що така жорстока аґресія військ Російської Федерації пошириться на Україну та її жителів. Ніхто з нас не плянував спільною командою готувати видання, яке не повинно було відбутися, оскільки після Другої світової війни здавалося, що часи геноциду не повернуться“.

У цій ситуації, на думку професора, виникла нагальна потреба в редаґуванні монографії, яка б підтримала вчителів, вихователів, усіх педагогів у роботі з дітьми та дорослими, які постраждали від війни в Україні. Ініціятива підготувати книгу з’яви­лася майже одразу після початку війни (24 лютого 2022 року). Уже в середині березня 2022 року – у режимі тривоги – було організовано дистанційний семінар для польських освітян, в якому взяли участь понад 100 осіб з усієї країни.

У передмові до видання читаємо: „Статі написані в перші місяці війни, що залишає незгладимий слід майже в усіх текстах. Саме тоді світ облетіли шокуючі повідомлення з Бучі, Ірпені та Маріюполя, які вплинули на реакцію співавторів.

Один із них написав: „Я вию від болю“. Форми доповідей, нечувані в академічній сфері, надходили до нас спонтанно, часом без їх публікації. Хтось надіслав листа, віршика, ми навіть отримали казки, написані для українських дітей студентами педагогічних факультетів“. Це все треба було вибрати і упорядкувати. І так виникла книжка, яку презентували на згаданій зустрічі. Плянуються подальші дослідження та публікації на цю тему, до яких більшою мірою будуть залучені науковці з України.

Книгу необхідно якнайшвидше перекласти українською мовою, а результати подальших досліджень відразу публікувати двома мовами. Польські та українські науковці співпрацюють досить давно і мають хороший досвід у цій сфері. Цю діяльність необхідно лише розширити та поглибити.

В книжці, між іншим, поміщені цікаві тексти про українську освітню систему: Богуслав Сліверський „Розміри польсько-українського освітнього збудження перед обличчям війни та повоєнного періоду“ та Францішек Шльосек „Від візій до реалій війни, або доля української освіти“.

Безкоштовний доступ до електронного видання книги можна отримати, написавши на мою електронну адресу: [email protected].

Коментарі закриті.