9 червня, 2017

Книга містить імена 4‚700 жертв сталінщини

Учасники презентації поклали квіти до Меморіялу жертв політичних репресій. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – У Національній історичній бібліотеці України 25 травня відбулася презентація книги хмельницького журналіста й громадського діяча Богдана Теленька „Соловецький мартиролог Поділля“, що вийшла друком з підтримкoю Радикальної партії Олега Ляшка. У ній взяв участь народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко.

Видання містить 4‚700 імен репресованих у часи сталінського режиму подолян, що загинули на спорудженні Біломорканалу та інших будовах часу Великого терору. Книга створена на основі секретних архівів Федеральної служби безпеки Росії.

Ці відомості вдалося зібрати карельському дослідникові сталінських репресій Юрієві Дмітрієву. Він встиг передати Б. Теленькові під час експедиції у Сандармох і на Соловки у 2013 році близько 70 тис. імен людей різних національностей.

Богдан Теленько розповідає про свою книгу. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Богдан Теленько розповідає про свою книгу. (Фото: Георгій Лук’янчук)

У книзі подано й короткі біографічні довідки. Видання проілюстроване фотокопіями справ репресованих і документальними знімками з Біломорканалу.

У передмові до книги О. Ляшко зазначив, що Соловецький мартиролог, трагедія Голодомору в 1932-1933 роках, Великий терор 1937-1937 років, інші злочини комуністичного режиму – це заразом і найтрагічніші науки української історії. „Щоб допомогти українцям глибше усвідомити та засвоїти їх, ми підтримали видання цієї книги“, – зазначив він.

Публіцист плянує найближчим часом презентувати свою книгу у Варшаві та Перемишлі, адже третина списку – етнічні поляки.

Після презентації В. Амельченко, Б. Теленько, громадські активісти поклали квіти до хреста, встановленого у центрі Києва у пам’ять закатованих сталінським режимом українців.

Коментарі закриті.