30 червня, 2017

Картину створено з набоїв

Мисткиня Дарія Марченко біля її картини.

Війна на сході України принесла жорстокі випробування, за якими виринає обличчя Президента Росії Володимира Путіна. Воно створене з куль, націлениx вбивати. Мисткиня Дарія Марченко, мисткиня з Києва, зібрала 5,000 вистрелених гільз і з них створила найбільш політично обговорювану картину останніх років „Обличчя війни“. Вона появилася в понад 4,000 публікаціях по всьому світі.

Перші набої до неї зібрали з поля бою. Cпівтворцем картини був також мистець Данило Грін. Чергові антивоєнні картини – „П’ять елементів війни” мисткиня представила пресі у Києві. На картинах використано зброю снайперів, частини ракети „Ґрад“, уламки ґранат.

Мисткиня представляє себе як втілення жінки, перетвореної війною. Загарбання Криму і кількалітня непроголошена російсько-українська війна створили з мисткині живого свідка, яка розповідає як очевидець про життя і смерть цілого покоління, яке виросло з Майдану. З цього досвіду виріс портрет В. Путіна як аґресора, диктатора з породи КГБ.

Дарія Марченко. „Обличчя війни“.

Дарія Марченко. „Обличчя війни“.

Трагедія війни і невинні цивільні жертви це – перегук з твором Сальвадора Далі (1941), а ще більше з твором Пабла Пікаса (1937) „Ґверніка“. Кулі говорять промовисто: вони вистріляні, щоб вбивати, ранити, знищити людське життя. При різному насвітленні обличчя В. Путіна набирає темних і жорстоких відтінків.

Американський інвестор Реймонд Ф. Стейпелс, cпівзасновник „Nexcom Telecommunications LLC“, після того як побачив і почув у теленовинах в Празі про картину Д. Марченко і події на сході України, був зворушений і запропонував стати її спонзором, організувати показ виставки „Обличчя війни“ у світі. Перша успішна виставка відбулася у Палаті Рейберн у Вашінґтоні 2015 року.

Коментарі закриті.