6 жовтня, 2017

Картини з камери смертників

Під час відкриття виставки – художник Андрій Хворост (зліва) та мистецтвознавець Броніслав Куманський. (Фото: Національний художній музей України)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 12 вересня з Києва завітала до нашого міста виставка „Спецфонд 1937-1939 з колекції Національного художнього музею України“. У роки Великого терору були вилучені й заборонені численні твори мистецтва – це явище тільки починає осмислювати широкий український загал. Хоча фактично усі провідні музеї мали такий заборонений владою фонд‚ адже під час репресій 1930-их років були розстріляні клясики українського живопису – Михайло Бойчук, Василь Сильвестров, Микола Івасюк, Іван Падалка, Василь Седляр, Софія Неліпінська-Бойчук, Іван Липківський та інші.

Завідуючий відділом Кіровоградського обласного музею Олег Юрченко розповів: „Зберігалися такі картини у спеціяльно відведеному приміщенні – своєрідній камері смертників для творів живопису, куди мали доступ тільки директор та головний зберігач. Їх мали повністю знищити, але завадила війна. Частину картин евакуювали в Росію, іншу вивезли в Німеччину. На початку 1990-их років розпочався процес ідентифікації, реставрації заборонених картин. Тодішній секретний фонд музею формувався з вивезених полотен з музеїв Києва, Полтави, Харкова, Одеси. У 1998 році відбулася перша виставка зі спецфонду, яка викликала широкий розголос“.

До спецфонду потрапляли не лише твори репресованих або звинувачених у формалізмі чи націоналізмі художників, а й картини, які колись десь не сподобались пильнувальникам системи. Так сталося з невеличкою картиною художника Євгена Горбача „Сталевари“ (вона демонструвалася на виставці), яка потрапила у спецфонд на лихо авторові. Про це розповіла донька художника Маріанна Дорошенко.

Нинішня виставка – ще один крок до усвідомлення та осмислення мітів і реалій радянсько-комуністичного часу.

Коментарі закриті.