11 лютого, 2022

Канада повинна надати Україні летальну зброю

Прем’єр-міністер Канади Джастін Трюдо нещодавно оголосив про продовження Операції UNIFIER, місії Збройних сил Канади в Україні з військової підготовки та нарощування потенціалу. Оскільки місія тепер триває до березня 2025 року, найближчими днями буде направлено 60 військовослужбовців, які приєднаються до 200 військовослужбовців Збройних Сил, які вже знаходяться в Україні, із можливістю збільшити загальну кількість на місцях до 400. Крім цього, Канада надасть Україні 50 млн дол. на розвиток та гуманітарну допомогу.

Але для того, щоб Операція UNIFIER тривала ще три роки, потрібно, щоб Україна залишалася незалежною країною, і щоб Збройні сили України залишалися захисниками українського суверенітету.

Проте незалежність України та її Збройні сили знаходяться під навислою загрозою подальшого військового вторгнення значно краще оснащеної російської армії, яка розмістила близько 100 тис. військовослужбовців на кордонах з Україною.

Щоб бути більш корисною у цей час, коли на карту поставлена демократія, Канаді потрібно негайно приєднатися до інших держав-членів НАТО у наданні Україні летальної оборонної зброї. Ця зброя має вирішальне значення, щоб допомогти Україні захистити свою територіяльну цілісність і, зрештою, стримати будь-яке військове вторгнення Росії проти країни-члена НАТО.

Згідно з опитуванням Abacus Data, 75 відс. канад­ців підтримують або можуть погодитися з тим, щоб Канада надала Україні зброю для захисту.

Оттава припустила, що краще зосередитись на дипломатії, а не на відправленні в Україну вкрай необхідної зброї та боєприпасів. Надання летальної оборонної зброї не покладе край дипломатії, про що свідчить продовження дипломатичних відносин між Росією та країнами-членами НАТО, які вже поставляли таку зброю Україні. Відправ­лення зброї насправді є ключовою частиною дипломатичного інструментарію.

Тактично ця зброя підвищує обороноздатність України та є серйозним стримуючим фактором російського вторгнення. Навпаки, несприяння здатності України захищатися лише робить її легшою мішенню для Росії та зменшує ймовірність дипломатичного вирішення  проблеми. Ось чому канадський пакет Українi для забезпечення миру не включає важливу складову, а саме летальну оборонну зброю.

У цій нестабільній ситуації напівзаходи, мабуть, найнебезпечніші – вони провокують Росію, не даючи Україні інструментів, необхідних для захисту чи для запобігання російській аґресії.

Історія дала нам гіркий урок, що політика умиротворення з безжальним, експансіоністським, авторитарним лідером просто не працює. Така політика сприймається авторитарними особистостями як ознака слабкости, яку необхідно повністю використати.

Як і всі диктатори, Путін розуміє і реаґує лише на мову сили. Попередні поступки Росії лише призвели до більш аґресивної Росії.

Показовий приклад: необдумане скасування санкцій США в липні 2021 року, які бльокували завершення будівництва дуже суперечливого газопроводу „Північний потік-2“. Після такої щедрої поступки Заходу ціни на газ різко зросли в результаті маніпуляцій Росії для створення штучної кризи поставок газу, щоб тиснути на Европейський Союз і Німеччину, щоб вони надали швидке нормативне схвалення газопроводу „Північний потік-2“.

Засвоївши ці уроки, такі країни як Канада повинні переглянути свій підхід. Єдиний спосіб успішно вести переговори з Путіним – це залізний кулак в оксамитовій рукавичці.

І найкращий спосіб ґарантувати, що Путін не спровокує нову світову війну, вторгнувшись в країну-член НАТО, – це надати Україні летальну оборонну зброю, щоб вона могла захистити свою територіальну цілісність і стримувати експансіоністські амбіції Росії. Амбіції Путіна потрібно зупинити зараз, а не дозволити їм продовжувати поширюватися на весь реґіон і за його межі.

Операція UNIFIER показує розуміння Канадою важливости незалежної державності України. Заради ґльобального миру та безпеки канадська влада тепер повинна надати Україні летальну оборонну зброю, щоб доповнити значні інвестиції Канади на підтримку України та її суверенітету.

Коментарі закриті.