19 серпня, 2021

Камбоджа на Дніпрі

Куточок експозиції „Cвіт тропіків Ангкор-Ват“. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – Тераріюм „Cвіт тропіків Ангкор-Ват“ розташований у колишній оранжереї Дитячого парку в центрі Черкас. Назва цього експозиційного відділу Черкаського міського зоопарку повторює назву унікального храмового комплексу в Камбоджі, в архітектурі і оздобленні якого поєдналися індуїстські та буддистські елементи. Крім рухливого варана, величезного пітона, павуків, змій та цікавого рослинного світу, у черкаській експозиції увагу відвідувачів привертають вапнякові барельєфи на стінах із сюжетами релігійно-мітологічних тем давніх культурних шарів світової цивілізації.

Куточок експозиції „Cвіт тропіків Ангкор-Ват“. (Фото: Олександр Костирко)

Експозиція відкрилася в серпні 2013 року. Ідея виникла ще в середині 1990-их років, але тоді на це не було достатньо коштів і бажання керівництва міста. До цього проєкту директор Черкаського зоопарку Євгеній Ван повернувся в 2011 році при підтримці голови міської ради Сергія Одарича. Тоді в місті проводили фестиваль кам’яних фіґур „Живий камінь“, за основу якого брали мотиви південно-східньої релігійної архітектури. В основі робіт скульпторів було зображення одного з найвеличніших храмів древньої Камбоджі – Анґкор-Ват. Більшість з них вписувались тропічний павільйон.

„В оранжереї відвідувачі на історичному тлі можуть побачити велику кількість рослин та тварин тропіків, але більшість тварин перебувають серед рослин оранжереї і їх не так легко побачити. Великі рослини, скульптури з вапняку максимально наближають до тропічного лісу Центральної Камбоджі та храмового комплексу стародавніх кхмерів“, – розповідає директор Черкаського зоопарку Є. Ван. Зараз цей куточок в дитячому парку є одним з найулюбленіших для дітей і дорослих.

Зображення з храму древньої Камбоджі – Анґкор-Ват.

Коментарі закриті.