7 квітня, 2016

Зустрілися президенти США і України

Президент України Петро Порошенко і Президент США Барак Обама. Вашінґтон, 31 березня. (Фото: Радіо Свобода)

ВАШІНҐТОН. – 31 березня Президент України Петро Порошенко прибув з робочою візитою до США. У Вашінґгтоні він брав участь у Саміті з ядерної безпеки та у форумі „Битва України за свободу триває”. Президент мав низку зустрічей з керівництвом США, зокрема з Віце-президентом Джозефом Байденом, з Міністром торгівлі Пені Пріцкер і Міністром фінансів Джейкобом Лю, з керівниками компаній оборонно-промислового комплексу США.

Також П. Порошенко зустрівся з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, Прем’єр-міністром Нідерляндів Марком Рюте, Президентом Арґентини Мавріціо Макрі, Генеральним секретарем ООН Бан Кі-муном та Міністром закордонних справ Австралії Джулі Бішоп.

П. Порошенко відвідав Меморіял жертвам Голодомору та зустрівся з представниками української громади.

Під час Саміту з ядерної безпеки П. Порошенко 31 березня мав зустріч з Президентом США Бараком Обамою. Вони обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму і скоординували зусилля для повного виконання Росією мінських домовленостей. Президенти також обговорили питання розвитку стратегічного партнерства між Україною і США. Окрему увагу було приділено необхідності якнайшвидшого формування зорієнтованих на реформи коаліції та уряду в Україні.

Б. Обама також підтвердив готовність надати третій транш кредитних ґарантій у сумі 1 млрд. дол. після завершення процесу формування уряду в Україні. За кілька годин до зустрічі з Б. Обамою П. Порошенко детально обговорював цю тему і з Віце-президентом США Дж. Байденом. Також Дж. Байден повідомив про рішення США виділити додатково 335 млн. дол. на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних сил, Національної ґвардії та Державної прикордонної служби.

2 квітня була зустріч з Президентом Польщі А. Дудою. Сторони узгодили пляни щодо подальших українсько-польських контактів на найвищому рівні протягом поточного року. Окрему увагу було приділено шляхам активізації відносин України з НАТО. Сторони відзначили важливість проведення у ході Варшавського саміту Альянсу в липні цього року засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

Президент України висловив сподівання на застосування Польщею та іншими країнами Европи персональних санкцій щодо осіб, причетних до фабрикування справ проти Надії Савченко, Олега Сенцова та інших українських громадян, незаконно утримуваних в Росії.

П. Порошенко провів зустріч з Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Вони обговорили питання активізації співпраці України та КНР, проведення Українсько-китайської комісії з питань торгівельно-економічного співробітництва. Президент запросив Сі Цзіньпіна відвідати Україну з візитою.

У Вашінґтоні Президент П. Порошенко провів зустріч з Генеральним секретарем Бан Кі-муном. Співрозмовники обговорили питання більшого залучення інструментів та інституцій системи ООН для припинення російської аґресії, зокрема розгортання міжнародної безпекової місії на Донбасі.

П. Порошенко підтримав новий Плян гуманітарного реаґування ООН в Україні на 2016 рік, який передбачає надання допомоги громадянам України – найбільш постраждалим внаслідок російської аґресії. Співрозмовники приділили окрему увагу питанню захисту прав людини на тимчасово окупованих українських територіях, а також всіх незаконно утримуваних у РФ українців, у тому числі Н. Савченко.

 

Коментарі закриті.