22 квітня, 2022

Знищено крейсер „Москва“ – флагман Чорноморської фльоти РФ

Ракетний крейсер „Москва“ після атаки.

Увечері 13 квітня ракетний крейсер „Москва“, що входить до складу 30-ої дивізії надводних кораблів Чорноморської фльоти Росії і є її флагманом, був уражений двома ракетами „Нептун“ і затонув у ніч на 14 квітня.

Міністерство оборони Росії увечері 14 квітня визнало, що корабель затонув, але за російською версією, це сталося під час буксирування в порт призначення через пошкодження корпусу внаслідок пожежі від детонації боєприпасів. Від усього цього „корабель втратив стійкість“ і затонув „в умовах шторму“. Щоправда на відео охопленого пожежею крейсера видно, що море було спокійним.

Капітан 1 ранґу в запасі Петро Супрун повідомив: „За наявною інформацією, в умовах штормової погоди ракетний крейсер „Москва“, здійснюючи заходи з бльокування судноплавства в Північно-західній частині акваторії Чорного моря (перебуваючи поблизу о. Зміїний), був уражений двома протикорабельними ракетами. Це призвело до втрати його ходу та виникнення пожежі високої інтенсивності.

Заходи боротьби за життєздатність корабля виявилися безуспішними, як і спроби рятувальної операції в штормовому морі в подальшому. Далі була детонація боєкомплекту і корабель потонув.

Командування Військово-морсь­ких сил України вміло використало важкі погодні умови на морі (шторм) при віддачі розпорядження бойовому розрахунку на ураження цілі. Внаслідок штормового моря, а також, враховуючи низьковисотну траєкторію польоту протикорабельних ракет, на кінцевий ділянці вони були не виявлені (чи виявлені запізно) корабельною службою на тлі водної поверхні для організації протидії. Не спрацювала протиповітряна оборона  корабля.

Корабель був уражений однією ракетою в район носового машинного відділення, що призвело до втрати ходу. А другою – в борт центральної частини корабля, в район розташування батареї установок вертикального пуску, що і призвело до фатальних наслідків – детонації ракет, розташованих в барабанних установках“.

Російським військовим не вдалося евакуювати залогу крейсера. Опе­рації завадив шторм і пожежа, що спалахнула після ракетного удару. Про це заявила прессекретар морської охорони Держприкордон­служби України Наталія Гуменюк.

Побудований на суднобудівному заводі у Миколаєві та спущений на воду в 1979 році крейсер став найголовнішим кораблем фльоти. Він мав артилерійське і зенітне озброєння, а також пускові установки для крилатих ракет. Росія в 1999 році вивела його у свій порт в Севастополі. У серпні 2008 року крейсер дійшов до берегів Грузії під час нападу Росії на цю країну і був залучений під час операцій зі знищення грузинської фльоти.

В лютому-березні 2014 року під час захоплення Криму крейсер бльокував вихід кораблів української фльоти із бухти Донузлав біля Севастополя. У 2015-2016 роках крейсер брав участь у російській військовій операції в Сирії.

З перших днів російського вторгнення крейсер здійснив напад на український гарнізон на острові Зміїний. „Укрпошта“ випустила марку,  на якій зображено українського військового з острова Зміїний і крейсер „Москва“ (див. „Свободу“ за 1 квітня ц.р.)

Радник голови офісу Президента України Олексій Арестович заявив: „Затоплення крейсера – колосальна за значенням військова подія і найбільша поразка російської фльоти з часів Другої світової війни, і найбільший військовий корабель, потоплений у світі після 1945 року“.

Головний редактор „BlackSeaNews“ Андрій Клименко повідомив, що після ураження „Москви“ кількість крилатих ракет Росії, що перебувають наразі в Чорному морі, зменшилася з 72 до 56.

Укрінформ, ВВС

Коментарі закриті.